Pomocy zbieżność wypłat bank zablokował mi środki do życia !

• Autor wątku Autor wątku Gość Polska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gość Polska

Gość Polska

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam, mam komornika który zabiere mi to co zostanie z wolnej kwoty na życie 3400 zł zostaje ledwo za to żyję ale trudno musze ponieś konsekwencje.
Ale mój pracodawca przesłał mi dziś 31.01.2026 wynagrodzenie za styczeń (za grudzień dostałem już 1 grudnia ) zamiast 1ego miesiąca i środki są zablokowane bo dostałem dwie pęsje w jednym miesiącu....Aż się cały trzepię! to były pieniądze na życie na luty pracodawca powinien je przesłać 1 lutego !
Co teraz cz pieniądze odblokują się w poniedziałek ? Czy komornik zwróci mi tą wypłatę? Nie mam za co żyć w lutym...Pierwszego przypadło w niedzielę ! i doszło do zbizności wypłat!
Proszę o pomoc ! Dziękuję !

Nie sądzę, żeby komornik sam cos od siebie zechciał zwrócić. W poniedziałek dzwon albo jedz do niego, musisz interweniować i wyjaśnić zdarzenie, Komornik nie może, zatrzymać więcej niż prawo zezwala, czasem jak się sam zorientuje, może zwrócić, ale może też czekać na twoją reakcję. Jak się to stało, że dwie wypłaty w jednym miesiącu a ty nie reagowałeś w zakładzie pracy, miałeś inne środki? Musisz na zimne dmuchać, bo sytuacja może się niby przypadkowo powtórzyć.

Dziękuję , Piotre1407 .Trzeba oczywiście Dzwonić do komornika ale też na infolinie Banku w takiej sytuacji (sprawa rozwiązana) Bank przetrzymuje pieniądze zamrozone do 1 lutego jak powyżej w moim przypadku ufffffff Ps.Tyczy się to wynagrodzenia na etacie.

Na przyszłość - w/g mnie należy wystąpić do pracodawcy aby wynagrodzenie wpłacał do ręki
Art. 86. § 1. Pracodawca jest obowiązany wypłacać wynagrodzenie w miejscu, terminie i czasie określonych w regulaminie pracy lub w innych przepisach prawa pracy.

§ 2. Wypłaty wynagrodzenia dokonuje się w formie pieniężnej; częściowe spełnienie wynagrodzenia w innej formie niż pieniężna jest dopuszczalne tylko wówczas, gdy przewidują to ustawowe przepisy prawa pracy lub układ zbiorowy pracy.

§ 3. Wypłata wynagrodzenia jest dokonywana na wskazany przez pracownika rachunek płatniczy, chyba że pracownik złożył w postaci papierowej lub elektronicznej wniosek o wypłatę wynagrodzenia do rąk własnych.

Dziękuję , zadzwoniłem do baknu o dziwo szybka odp. (pko) .że w takim przypadku wypłata będzie dostepna 1 lutego uufffff.
Na etacie z opisem przelewu od pracodawcy na etacie jest wszystjo ok.Dzięki pozdrawiam.

Powrót