POMOCY zwrot towaru zakupionego na pokazie-gdzie zwrócić

• Autor wątku Autor wątku EXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EXXX

Użytkownik
Odpowiedzi
252
Moja mama 80 lat poszła na pokaz. Nie powiedziała nam nic. Wczoraj jakiś Pan przywiózł jej 8 rzeczy m.inn. termomiks, odkurzacz itp. w prezencie. Wszystko tylko za 370 zł . Mama nie otrzymała żadnych dokumentów. Zadzwoniłam do banku, okazało się że jest już umowa na 12 tys zł , raty po 370 zł przez 48 mies. Mama telefonicznie odstąpiła od umowy. Bank podał mi dane adresowe firmy Sprzedającej. Problem w tym, że mama znów odebrała telefon i Pani jej powiedziała, żeby nie zwracała bo nie przyjmą towaru.
I zaczęłam się zastanawiać gdzie mam zwrócić ten towar .... Może okazać się, że wskazany adres jest fikcyjny, nikogo tam nie ma, nikt nie odbierze paczek. Co robić?

Tak wiem, odstąpimy również pisemnie ale gdzie odesłać ten otrzymany sprzęt. Niekoniecznie adres siedziby firmy jest adresem do zwrotu a nie posiadamy żadnej umowy .

odstąpimy również pisemnie
Odstąpienie od umowy należy wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Kopię oświadczenia od umowy , dowód nadania oraz otrzymane potwierdzenie umowy należy zachować w celach dowodowych

Nie ma ustawowego wymogu odsyłania razem z odstąpieniem od umowy zakupionego towaru. Zgodnie z art. 34 ust. 1 Ustawy o prawach konsumenta,
konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.

Niekoniecznie adres siedziby firmy jest adresem do zwrotu a nie posiadamy żadnej umowy
Pisałaś wcześniej, że adres firmy organizującej pokaz uzyskałaś w banku. Na ten adres odsyłasz towar z pokazu.

Bezpłatną pomoc prawną możesz uzyskać u miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów - https://www.uokik.gov.pl/rzecznicy.php
, a także "pod numerami Infolinii Konsumenckiej 801 440 220 oraz 22 290 89 16, prowadzonej przez Fundację Konsumentów, od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 18:00, opłata wg taryfy operatora” - https://www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php

Mam pytanie, może wyprzedzam fakty:
co się dzieje w przypadku jeśli firma nie przyjmie towaru bo np. będzie zamknięte?

Co z tymi paczkami, gdzie one będą?

co się dzieje w przypadku jeśli firma nie przyjmie towaru bo np. będzie zamknięte?
Liczy się fakt złożenia firmie oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Zwrot towaru nie ma już znaczenia w sensie ważności umowy, bo ta - po prawidłowo złożonym oświadczeniu, uważana będzie za niezawartą.

Ostatnia edycja:
Kurier podejmie następną próbę doręczenia, a gdy i ta się nie uda, to paczka zostanie odesłanie do nadawcy, oczywiście na koszt nadawcy.. Jeżeli nadawca jej nie odbierze to trafi do magazynu, a tam w zależności od firmy przewozowej poleży x czasu.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Bardzo dziękuję. Jeśli zostanie odesłana to nie odbierać mam i sprawa załatwiona. Czy jeszcze na coś powinnam zwrócić uwagę?

Powrót