pomocy!

• Autor wątku Autor wątku aga999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga999

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Ma problem ze stypendium socjalnym- wczoraj składałam wniosek i po podliczeniu dochodów mojego męza , mamy i mojego próg 602zł. na osobe został przekroczony.W 2008r, zarobiłam około 5000zł ale od czerwca 2008 przeszłam na urlop wychowawczy- czyli od tego dnia mam dochód zerowy. Czy nie popełniono błedu nie kwalifikując mojego dochodu jako dochód utracony i wliczając go do dochodu rodziny. Zaznacze, że po zsumowaniu biezących docgod ow mojej mamy i męża dochód w przeliczeniu na członka rodziny to 599,91 czyli załapuje się. Dlaczego nie jest brany pod uwagę 2009 gdzie cały rok mam zerowy. Błagam nie ktoś mi to wytłumaczy!

proszę odpiszcie , musze to wieziec do poniedziałku!

nie można wziąć pod uwagę roku 2009, gdyż termin składania zeznań za rok 2009 jeszcze nie minął ( tak najprościej mówiąc).

Musisz sprawdzić w regulaminie twojej uczelni. U mnie np na UMCS jest brany pod uwagę dochód utracony.
Przeczytaj §3 z:
http://www.umcs.lublin.pl/images/me...2009-dokumentowanie.i.obliczanie.dochodow.pdf
Czyli wychowawczy masz nie płatny???:o
To przedstaw odpowiednie dokumenty. Nie bardzo rozumiem gdyż nie napisałaś czy udokumentowałaś utratę dochodu ,bo to należy do ciebie tzn student ma obowiązek przedstawić niezbędną dokumentację.

ja wszystko udekumentowałam, przedstawiłam dochód za2008r i zaśw. z mopsu od kiedy przebywam na wychowawczym. Wychowawczy mam płatny ale nie jest on wliczany do dochodu

Dlaczego mama jest włączona do dochodów rodziny? Przecież ma prawo prowadzić oddzielne "gospodarstwo domowe" pod tym samym adresem zameldowania jak Wy. :)

widocznie dochody męża i studentki nie wystarczają, aby rodzina była uznana za samodzielnie finansową, po prostu dochód nie może być za niski, ale o tym niejednokrotnie pisałam, złóż po prostu odwołanie do Komisji Uczelnianej a przedtem dokładnie przeczytaj regulamin pomocy materialnej na twojej uczelni (oczywiście po przejściu na urlop wychowawczy dochód twój jest uznany jako utracony)

Wliczono dochody mojej mamy bo stwierdzono, że jestem niesamodzielna finansowa w 2008r i do tej pory. Mój mąż zarabia i zarabiał najniższą krajową - około 960zł netto,czyli 1276zł brutto, natomiast ja w tymże roku w czerwcu przeszłam na wychowawczy,Moją mamę doliczono chociaż ja jestem zamężna mieszkam pod innym miejscem zamieszkania,Moim zdaniem prawo jest krzywdzące, Jestem biedna_ w zeszłym sem, nie otrzymałam stypendium_bo miałam za mały dochód< więc doliczono moją mamę i wtedy wyszedł za duży,Tęraz po podwyższeniu progu< się załapuje ale za
2oo8 po dol5czeniu moich 5000 których już dawno nie mam nie załapuje się ,Co ja mam teraz zrobić,,,

aga999 napisał:
ja wszystko udekumentowałam, przedstawiłam dochód za2008r i zaśw. z mopsu od kiedy przebywam na wychowawczym. Wychowawczy mam płatny ale nie jest on wliczany do dochodu

Tak , ale musisz przedstawić jakiś dokument który utwierdzi ich że dochód który miałaś w 2008 został utracony :świadectwo pracy, zaświadczenie że już nie pracujesz , musisz po prostu udowodnić że nie osiągasz tego dochodu bo zapewne ci go doliczają.

dostarczyłam wszystkie dokumenty,świadectwo pracy, zaśw. z GOPS-u od kiedy do kiedy przebywam na urlopie wychowawczym- ale stwierdzono, że to nie podlegla pod dochód utracony i co mam z tym zrobić. A propo dochodów męża zawsze ma minimalne wynagrodzenie ,takie jakie przewidują przepisy w danym roku rozliczeniowym.Jadę dzisiaj i nie wiem czy coś wskuram.

Powrót