Pomocy!!!!

• Autor wątku Autor wątku pablox84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablox84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam długi, i oczywiście komornika, na karku, dostałem super pracę i muszę dostarczyś zaświadczenie o niekaralności. Czy w nim będą te moje zobowiązania, czv będę czysty?

Długi to jeszcze nie przestępstwo.

Nie wiem czy dobrze radzę, ale moim zdaniem, to przed podjęciem pracy albo jak najszybciej się da (zanim komornik się rozezna w twojej sytuacji), zasądź sobie najlepiej przy pomocy żony alimenty i niech ci wejdzie na pobory. Możliwe, że będzie to trzeba robić przez innego komornika, wtedy twoje długi będą musiały poczekać, bo alimenty mają pierwszeństwo.

Rozwiązanie ma jeden zasadniczy minus. Długi generalnie przestępstwem nie są, a nie płacenie alimentów jak najbardziej. Jak wiemy w rodzinie różnie bywa ;)

PS: Nie wiem czy wierzyciele i komornicy z takiego rozwiązania będą szczęśliwi ;)

Ostatnia edycja:
znałem paru takich cwaniaczków..niektórzy się przejechali na takim roazwiązaniu sprawy-żona po jakimś czasie odeszła, a długi zostały tylko, że dwa razy większe..poza tym patrz: skarga pauliańska, odpowiedzialność karna

art. 300
§ 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, w celu udaremnienia wykonania orzeczenia sądu lub innego organu państwowego, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku zajęte lub zagrożone zajęciem,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Jeżeli czyn określony w § 1 wyrządził szkodę wielu wierzycielom, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 4. Jeżeli pokrzywdzonym nie jest Skarb Państwa, ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Dzięki! Mam długi, w bankach, a teraz to już komornik się tym zajmuje, alimentów nie mam, miałem ciężkie przeżycia i ta się narobiło. Teraz mam możliwość dostania super pracy i chcę, to spłacać, więc mówicie że powinno dobrze z tym zaświadczeniem?;)

Dam radę to spłacić, jeśli dostanę, tę pracę, także kochani dzięki za pocieszenie i trzymajcie za mnie kciuki

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Talib220 napisał:
znałem paru takich cwaniaczków..niektórzy się przejechali na takim roazwiązaniu sprawy-żona po jakimś czasie odeszła, a długi zostały tylko, że dwa razy większe..poza tym patrz: skarga pauliańska, odpowiedzialność karna ....

Sprawa problemów i rozliczeń rodzinnych jest oczywista, więc napisałem.

Ocena prawna również, bo powództwo małżonki i wyrok sądowy nie mogą chyba być penalizowane.

Niejednoznaczna jest ocena etyczno moralna. Wielu dłużników jest ch...i i nie regulują swoich zobowiązań sprowadzając nieszczęścia na wierzycieli.
Ale też wielu wierzycieli ma swoje za uszami i to bardzo mocno, a ich postawa zmusza ludzi do "cwaniaczkowania", bo inaczej nie sposób poukładać swoich spraw.

Problem w tym, że na forum nie jesteśmy w stanie wiedzieć, kto jest kto ;)

zxraf48kb napisał:
Nie wiem czy dobrze radzę, ale moim zdaniem, to przed podjęciem pracy albo jak najszybciej się da (zanim komornik się rozezna w twojej sytuacji), zasądź sobie najlepiej przy pomocy żony alimenty i niech ci wejdzie na pobory. Możliwe, że będzie to trzeba robić przez innego komornika, wtedy twoje długi będą musiały poczekać, bo alimenty mają pierwszeństwo.

A potem ubezpieczenia kredytów dla ludzi, którzy chcą normalnie płacić wzrastają do niebotycznych procentów... :)

kamilaK napisał:
A potem ubezpieczenia kredytów dla ludzi, którzy chcą normalnie płacić wzrastają do niebotycznych procentów... :)

Nie do niebotycznych, tylko do realnych ;)
Całkiem możliwe, że problemy Pablox'a są wynikiem tylko tego, że bank chciał wypłacić akcjonariuszom jednego roku większą dywidende i to właśnie skutkiem tego Pablox ma teraz problemy na wiele lat.

Ocena prawna również, bo powództwo małżonki i wyrok sądowy nie mogą chyba być penalizowane.
miałem na myśli ugodę zawartą przed sądem

Powrót