Pomocy !!

• Autor wątku Autor wątku szok1910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szok1910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja sprawa dotyczy wyroku sądowego odnośnie zachowku dla dzieci. Otrzymałam wszystkie tytuły wykonawcze. Sprawę oddałam do firmy windykacyjnej, miałam wstępną ustną umowę, z chwilą otrzymania wszystkich tytułów wykonawczych otrzymam od firmy tzn. zaliczkę, lecz gdy przedstawiłam tytuły owemu windykatorowi on z kolei stwierdził po zbadaniu sprawy że temat jest ciężki i trudno będzie odzyskać kwotę którą zasądził sąd. Trzeba wziąć pod uwagę że jedno z dzieci jest małoletnie, dopiero w następnym roku ukończy osiemnaście lat, a właśnie na to dziecko jest wystawiona pierwsza wierzytelność i do chwili ukończenia pełnoletności nie mogą być egzekwowane pieniądze, mimo tego że drugie dziecko jest już pełnoletnie. Twierdzą że jakby dłużniczka współpracowała, to mimo tego że wierzytelność pierwsza jest wystawiona na dziecko nieletnie z chęcią wypłaciliby tzw. zaliczkę. Prawda, kiedy małoletnie dziecko osiągnie pełnoletność to firma windykacyjna, choć sprawa jest trudna, będą w stanie odkupić od dzieci tą wierzytelność. Na razie Pan windykator odłożył "teczkę z daną sprawą na półkę" i nie będzie rozmawiał z dłużniczką. Czy dana firma robi wszystko zgodnie z prawem ? Czy żeby odzyskać pieniądze na pełnoletnie dziecko należy czekać,aż drugie dziecko ukończy osiemnaście lat ?

Przecież firma windykacyjna to prywatna działalność gospodarcza, więc firma ma zrobić tylko to do czego zobowiązuje ją umowa, a ta nie może jej zobowiązywać praktycznie do niczego, bo firma windykacyjna nie ma żadnych prawnych możliwości windykacji, a jedynie skłanianie rozmową czy pismami do dobrowolnego spełnienia świadczenia.

Dlaczego mając wyroki w ręku nie udałaś się do komornika tylko dajesz na sobie żerować windykatorom?

Szanowny kolego, tylko aby współpracować z komornikiem należy mieć pieniądze których nie miałam. Dlatego sprawę tę oddałam do windykatora. Ale widzę że coś zaczynają kręcić dlatego zwróciłam się do Państwa na forum. To co napisałeś w moim poście to doskonale wiem. Jeżeli posiadasz jakąś wiedzę prawną i możesz mi podpowiedzieć co mam teraz czynić będę wdzięczna. Pozdrawiam :-)

Powrót