T
tasma70
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam prosze o pomoc prawna w mojej sytuacji.Otoz jestem na zasilku przedemerytalnym od 2001r.19 marca 2007r.podjalem prace na pelen etat na czas nieokreslony,6 kwietnia 2007r zglosilem do ZUS podjecie pracy w norwegii ,oczywiscie napisalem oswiadczenie o podjeciu pracy oraz wstrzymanie mi zasilku przedemerytalnego.w zwiazku z tym zostalem wyrejestrowany z ubezpieczenia.Zus za marzec 2007rzasilek mi wyplacil,w wrzesniu 2007 ubiegalem sie o ubezpieczenie w NFZ oczywiscie musialem przedlozyc w NFZ zaswiadczenie kiedy zostalem wyrejestrowany z ubezpieczenia w ZUS.nastepnie w lipcu 2008r otzrymalem z ZUS pisamo o przedstawienie dla ZUS umowe o prace,zaswiadczenia o dochodach z zagranicy za okres od 1 marca 2007 do 28 lutego 2008r dochody mialy byc rospisane na kwartaly.W lipcu 2008r zostalem zwolniony z pracy,utracilem prace i ubezpieczenie.Nastepnie w pazdzierniku 2008 zglosilem sie do ZUS celem ubezpieczenia.ZUS wydal zaswiadczenie o ubezpieczeniu z tytulu przyslugujacego mi zasilku przedemerytalnego.W zwiasku zpodjecie pracy za granica zwrocilem zasilek za m-c marzec 2007.Od listopada 2008r jestem nekany telefonicznie oraz pisemnie przez ZUS o przedstawienie umowy o prace,swiadectwa pracy,zaswiadczenia o dochodach z zagranicy.PROSZE O KĄKRETNA PORADE CZY NIE POBIERAJAC ZASILKU PRZEDEMERYTALNEGO Z ZUS MUSZE PRZEDSTAWIAC ZASWIADCZENIA O JAKICH KOLWIEK DOCHODACH ZA DANY ROK ROZLICZENIOWY W ZUS????????????????