pomocy

• Autor wątku Autor wątku sckoty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sckoty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, moja sytuacja, jest skomplikowana. Ponieważ 3 lata temu zmarła moja mama, oczywiscie dostałam po niej 1/4 domu oraz 1 400 zł renty bo studiuję. Mój ojciec tak mnie omotał, że zgodziłam się na to aby renta przepływała na jego konto, a on mi będzie dawał pieniądze z niej. i dawał, coraz mniej, coraz mniej, teraz nie chce mi dać ani złotówki, a przeszła właśnie, ja nie mam za co żyć, opłacić mieszkania, on ma to gdzieś...byłam w zusie i przepisałam już rentę na siebie, jednak te dwie transze: zwrot z października i za listopad przeszły jeszcze na jego konto, on sobie jeżdzi na wyjazdy, pije, a ja doslownie nie mam za co chleba kupić, utrzymuje mnie w tym miesiacu mój narzeczony. Pracowałam do końca października, więc coś też miałam...ale teraz, gdy straciłam pracę, szukam ciągle innej, nie mam pieniędzy, ale jego to nie obchodzi. Co mogę zrobić w takiej sytuacji aby odzyskać pieniądze, gdzie się udać o pomoc...

To co już dawno powinnaś zrobić, tj. wskazać własny rachunek bankowy, zrobiłaś... od tej pory ZUS będzie przekazywał rentę bezpośrednio na twój rachunek.
Skoro jednak dotychczas za twoim przyzwoleniem renta przekazywana była na rachunek ojca, to nie ma możliwości, aby ZUS wypłacił ją ponownie.
Jedynie droga sądowa stwarza możliwość odzyskania równowartości świadczenia otrzymanego za październik i listopad 2013 od osoby (czyli ojca), które to świadczenie otrzymała...

Powrót