Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku tarnosia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tarnosia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, wszystkich potrzebuję pomocy i to wielkiej. Zacznę od początku, w tym roku miałam dostać zwrot z podatku- chodzi mi o ulgę prorodzinną, rozliczałam się z tatą, a że moje zeszłoroczne płace nie przekroczyły wymaganego progu,aby taką ulgę otrzymać,mogłam się o nią starać. Biuro rachunkowe rozliczyło mnie i tatę i wszystko byłoby pięknie... ja dostałabym pieniążki i udałaby się na wymarzone prawo jazdy. Jednak... od tego miejsca zaczyna się coś co spędza mi sen z powiek. Urząd Skarbowy zabrał pieniądze z ulgi na rzecz "długu" było wspólnika mojego taty ( mój tato ok.10 lat temu prowadził spółkę i ten o to człowiek nie płacił składek ZUS, obecnie zarabia, jeździ jako taksówkarz, ale w świetle prawa jest niewypłacalny- czego Skarbówka nie wie, zaznaczam ma żonę i małe dziecko). Nie wiem co mam z tym zrobić, jak walczyć o te pieniądze w świetle prawa, dlaczego ja mam cierpieć z powodu czyjeś nieodpowiedzialności? Czy jest jakaś podstawa prawna na której mogłabym się oprzeć, aby walczyć o te pieniążki. Wiem, że wspólnicy odpowiadają nie tylko majątkiem spółki ale także i własnym... jednak proszę o pomoc. O to, aby ktoś mnie nakierował.
Jestem studentka 1 roku prawa, jednakże przedmioty, które zaliczyłam nie dają mi takiej wiedzy.

Z góry wszystkim dziękuję!

dla początkującej studentki prawa zalecam lekturę ordynacji podatkowej w zakresie odpowiedzialności solidarnej i odpowiedzialności osób trzecich za zobowiązania podatkowe (art 91, 92, art 107 i następne) tam znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości,
jeśli chcesz uzyskać dokładniejszą pomoc, musisz napisać bliżej o okolicznościach długu Twojego ojca: kiedy powstał, jaka spółka, kiedy zakończono współpracę, jak to się stało że ojca obciążono długiem, czy była to decyzja orzekająca o odpowiedzialności za zobowiązania podatkowe itp.
pozdrawiam

Powrót