pomówienie o nie wystawienie faktury Vat

• Autor wątku Autor wątku Oli87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oli87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w marcu br klient mojego sklepu złożył skargę do Urzędu Skarbowego że nie chciałam wystawić mu faktury vat w styczniu br na 3 paragony. 1 z listopada i 2 z grudnia na kwotę łączną 30zł - stwierdził że powodem odmowy wystawienia faktury był błąd systemu i nie możliwe było wystawienie tej faktury, oraz że prosił o pisemne potwierdzenie jej wystawienia. Jest to dla mnie oczywiste pomówienie bo nie pamietam by taka osoba u mnie była. Podał on konkretny dzień i konkretną godzinę w której niby był po tą fakturę. Sprawa na dzien dzisiejszy wygląda następująco: po pierwszym przesłuchaniu w Urzędzie Skarbowym została przeze mnie wystawiona faktura na te paragony które okazał w urzedzie klient, ze mną nie miał żadnego kontaktu. Od urzędu odebrał tylko raz telefon w ktorym poinformowali go o tym że może przyjść i odebrac fakturę. Minął miesiąc, klient po fakture nadal się nie pojawił. Urząd Skarbowy na podstawie jego pomówienia postanowił nałożyć na mnie karę mandatu, którego nie przyjęłam i sprawa będzie miała swoje miejsce w Sądzie. Klient po fakturę nie przychodzi, kolejnych telefonów od Urzędu Skarbowego nie odbiera. Jaką mam szansę na wygranie tego sporu, w przypadku gdy klient nie ma żadnych dowodów że był w moim sklepie w dniu w którym podaje? faktury u mnie wystawiana są na bieżąco od ręki, nigdy nie zdarzyło się tak by nie można było jakiejkolwiek faktury wystawić. Proszę o radę. Dziękuję

Powrót