Pomożcie mojej mamie ;/

• Autor wątku Autor wątku mamysyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamysyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Moja mama jest bezrobotna, "czasami" chodzi do takiego baru "posiedzieć" przez pewien czas. Jakieś 12 "minut".
Otóż znalazła gdzieś informację, że może ubiegać się o staż w tym miejscu i UP będzie jej za to płacił, lecz po omówieniu wszystkich szczegółów z właścicielką tegoż baru, nie chce tego stażu, a nie podpisała jeszcze umowy.

To jest omówienie problemu, a teraz pytania...

Czy jeśli mama nie rozpoczęła stażu, a UP przyznał jej staż to czy może zrezygnować ze stażu, i czy ponosi jakieś konsekwencje jak utracenie statusu bezrobotnego na 3 m-ce. Pomóżcie, sprawa jest pilna.

P.S. Moja mama jest "ciemna" jeśli chodzi o internety itp., a nie wie co ma z tym zrobić... jbc to już szperałem na forach, ale znalazłem tylko 1 podobny problem, lecz bez odpowiedzi ;/

Przede wszystkim uświadom mamę, że to "czasami chodzenie do baru posiedzieć na 12 minut", to zwykła praca na czarno, która jest karalna i przez to mama może mieć więcej problemów niż pożytku... co zresztą chociażby teraz ma miejsce.
Postaram się coś doradzić, ale będziesz musiał pewne rzeczy doprecyzować/uszczegółowić bądź też dowiedzieć się, bo na podstawie tego co tu opisałeś, to duże prawdopodobieństwo, że mama utraci status bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni (także nie na 3 miesiące, a na dłużej) z uwagi na odmowę bez uzasadnionej przyczyny podjęcia stażu.

mamysyn napisał:
po omówieniu wszystkich szczegółów z właścicielką tegoż baru, nie chce tego stażu
Czyli jakich szczegółów? Konkretnie. Co dokładnie skłoniło mamę do rezygnacji na etapie, kiedy już wniosek organizatora rozpatrzony, umowa stażowa pomiędzy organizatorem a PUP być może też i czekacie tylko podpisanie przez mamę formalności w PUP i rozpoczęcie stażu. Mama otrzymała już z PUP skierowanie do pracodawcy? Kiedy wniosek został rozpatrzony?

Ostatnia edycja:
Powrót