Pomóżcie !!! Odwołanie darowizny

• Autor wątku Autor wątku elunia569
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elunia569

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Pisze w imieniu znajomego który znalazł się w krytycznej sytuacji.Chcia łabym pomuc o co i was prosze . 2 lata temu zrobił zonie notarialnie darowizne domu i działki.Od roku zżona odseperowała go od siebie i cześci mieszkania gdzie mieszkali razem.Zamieszkał w osobnym pokoju,Zabroniła mu korzystania z łazienki i kuchni.Lecz było jej jeszcze mało.Codziennymi kłutniami i grożbami spowodowała to ze odszedł bez niczego tak jak stał.Kilkakrotnie próbował wrócic do domu gdzie jest zameldowany lecz go nie wpóściła ,zmieniła zamki nie dajac kluczy.
Teraz on chce odwołac darowizne bo został bez dachu nad głowa.Pokierujcie nim co ma zrobic
Pytania.
1. czy pismo o odwołanie może napisac własnorecznie czy musi to zrobic osoba prawna? Jeśli sam to co ma w tym pismie jej napisac.?
2. jak długo czekac na jej odpowiedz lub brak ,aby można było napisac do sądu ?
3. jeżeli bedzie pisał do sadu czy szczegółowo ma opisac jak zneca sie fizycznie i psychicznie? Oprócz tego co jeszcze musi napisac w pozwie?
Każda podpowiedz jest dla nas ważna gdyz w prawie jestesmy zieloni .Zgóry dziekuje

Witam! Radzę najpierw założyć sprawę o znęcanie psychicznie. W tej sytuacji niech ten pan napisze pismo do Pokuratury Rejonowej w któym opisze całą sytuację To bedzie jego argument przy wycofaniu darowizny. Pozdrawiam.

DZiekuje bardzo za ta rade nie bralismy tego poduwage.Moze ktos jeszcze mi cos pradzi lub odpowiena moje pytania.Pozdrawiam

Przede wszystkim przeczytaj to i sprawdż, czy darowizna może być jeszcze odwołana

[lex:x644cajz]Art. 899. § 1. Darowizna nie może być odwołana z powodu niewdzięczności, jeżeli darczyńca obdarowanemu przebaczył. Jeżeli w chwili przebaczenia darczyńca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie jest skuteczne, gdy nastąpiło z dostatecznym rozeznaniem.
§ 2. Spadkobiercy darczyńcy mogą odwołać darowiznę z powodu niewdzięczności tylko wtedy, gdy darczyńca w chwili śmierci był uprawniony do odwołania albo gdy obdarowany umyślnie pozbawił darczyńcę życia lub umyślnie wywołał rozstrój zdrowia, którego skutkiem była śmierć darczyńcy.
§ 3. Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego.[/lex:x644cajz]

Dziekuje.Darczynca okres niewdziecznosci uważą od chwili wyrzucenia go z domu i zmiany zamkow wiec nie upłynelło jeszcze rok.Co ma teraz zrobic moze ktos nakieruje go na własciwa drogę.Juz duzo sie dowiedziałam ale wciaz zamało zeby skutecznie działac.Proszę nadal o informacje.

[lex:1a4bqzya]Art. 900. Odwołanie darowizny następuje przez oświadczenie złożone obdarowanemu na piśmie. [/lex:1a4bqzya]Można napisać samodzielnie.

Myślę że ~bella35 podsuwa dobry pomysł z pozwem o znęcanie. Należy tylko pamiętać, żeby odwołanie darowizny wysłać przed upływem przedawnienia. W odwołaniu można wyznaczyć termin zwrotu, np. 14 dni. I po jego upływie złożyć pozew o wydanie przedmiotu darowizny.

Powrót