Pomyłka na aukcji co mogę zrobić?

• Autor wątku Autor wątku robertno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertno

Zbanowany
Odpowiedzi
25
Witam,

Chciałem dać licytacjie od 1 zł, a dałem kup teraz 1 zł, zanim zdążyłem poprawić już ktoś kupił. Chodzi o złom komputerowy, czy muszę teraz sprzedać?, to ewidentna pomyłka z mojej strony. Aukcja trwała może z 10 minut, chciałem dodać coś do opisu i zauważyłem 1 zł kup teraz, a w tym. czasie przyszedł maila że sprzedałem :).

Ostatnia edycja:
Opis był krótki to wkleję

Witam,

Sprzedam złom komputerowy:

6250g

2000g (19 zdjęcie)

Radiatory 1880g (większość nowa)

Zdjęcia wszystkich elementów

https://tufotki.pl/gGndG (prócz pierwszego zdjęcia, nie chcący dodałem).

loco1 napisał:
Dlaczego miałoby to być więcej warte, niż 1 zł?

Odzysk metali szlachetnych, czasami sprzedaje taki złom, licytacje różnie sie kończą od 50 zł nawet do klikuset złotych. Co ja mogę teraz zrobić ?

Spróbuj wykorzystać ten przepis:

kc art. 84.
§ 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.

§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Powrót