Pomyłka na giełdzie bitcoin, czy muszę zwracać środki?

• Autor wątku Autor wątku masimo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masimo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Mam pytanie odnośnie sytuacji gdzie grałem na giełdzie z kryptowalutą i udało mi się zarobić około 25 tys. pln , stwierdzili że to błąd po tygodniu czasu i chcą żebym zwrócił około 9 tys. zł bo podobno tyle zostało mi naliczone więcej przez pomyłkę . Oczywiście nie jestem sam, jest kilka innych osób którym podobno zostały naliczone dodatkowe środki w postaci kryptowaluty. Nie miałem pojęcia że dodatkowe środki zostały błędnie uzyskane. Nawet jak przelewałem kryptowalutę na inny portfel to pisałem do nich email że wolno idzie transfer, po czym jednak następnego dnia przelew od nich wyszedł. Chyba to nie moja strata jak oni przyznają że to ich błąd??? Nie wiem czy mogę dawać linki do innych stron itd ale mam dodatkowy problem bo zostało mi już mało kasy z tego jak wypłaciłem środki . Czy oni mogę mnie ścigać prawnie za to że miałem od nich za dużo kasy na giełdzie?

Mogą bez problemu. Wiec albo oddasz dobrowolnie albo po decyzji sądowej gdzie dojda ci dodatkowe koszta ewentualnie nawet komornicze.

Ale na jakiej podstawie prawnej? Pisałem im nawet że nie idą mi środki z ich portfela na inny to następnego dnia wysłali. Powiem szczerze że zostało mi z tych pieniędzy jakieś 5 tys. zł i nie zamierzam ich oddawać bo to tak samo wychodzi jak wygrałbyś na loterii dostajesz 25 tys. , wydajesz 20 tys. i nagle stwierdzają że jednak przez ich błąd systemu powinieneś otrzymać 16 i musisz oddać 9 . To chyba jakiś absurd . Powiem szczerze że nie spodziewałem się i trochę wydałem na długi i inne rzeczy ale to chyba strata po ich stronie powinna być?

Wlasnie to ty bez podstawy prwanej zyskales wiecej niz ci sie nalezalo. Jest to typowe bezpodstawne wzbogacenie sie. A jeszcze gorzej jezeli byles swiadom tego bledu i specjalnie wykorzystywales to wtedy mozna mowic nawet o przestepstwie.

Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

W naturze?

Chodzi o to że oni coś kręcą . 5 h temu dostałem telefon z informacją po tygodniu kiedy były te transakcje , powiedzieli mi że 9tys. za dużo policzyło i mieli wysłać email z dokładnymi danymi - do tej pory nie mam emaila. Wydaje mi się po prostu że kurs danej kryptowaluty poszedł w górę i zarobiłem, a oni nie chcą po prostu tego zaakceptować , tak jak u kilku innych osób.

Po za tym wyobrażasz sobie grę na giełdzie gdzie wychodzi tak że jak za dużo wygrasz to giełda ogłasza błąd systemu i już? To u nich w serwisie ktoś powinien beknąć za to , bo chyba firma nie jest poważna jeśli ma jakieś błędy i środki nie są bezpieczne?

Odpowiedz dostales. Reszta zali, to juz nie temat na to forum

Ok skontaktuje się jeszcze z moim adwokatem , ale i tak uważam że to ich koszta powinny być

Powrót