Pomylona data na umowie kupna a polisa OC

• Autor wątku Autor wątku sati_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sati_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć. Opisze mój problem od początku do końca.

Dnia 15.05 zakupiłem samochód od osoby prywatnej ze świeżo wykupioną polisą ważną od dn. 18.04. Niestety pech chciał że data na umowie została pomylona, jest z miesiąca wcześniej tj. 15.04. Trzy dni po zakupie a więc 18.05 umowa została przeze mnie wysłana do ubezpieczalni. Wynika z niej, że zakupiłem pojazd zanim nowa polisa ruszyła. Szybko zorientowałem się że umowa jest ze złą datą i razem ze sprzedawcą ją poprawiliśmy. Po tym fakcie zgłosiłem zakup pojazdu do US (w terminie 14 dni). Umowa do ubezpieczalni nie została ponownie wysłana z poprawną datą, stwierdziłem błędnie że dla ubezpieczyciela nie jest to różnica skoro polisa jest już wykupiona i w pełni opłacona. Ze świadomością że pojazd mam ubezpieczony jeździłem 2 tygodnie, po czym auto sprzedałem. Po około 2 miesiącach wysłałem umowę sprzedaży auta do ubezpieczalni, aby zaktualizowali sobie dane w polisie. Dowiaduje się że polisa nie istnieje, została rozwiązana, a osoba która ją wykupiła dostała pełny zwrot składki (o czym nie poinformowała ubezpieczyciela ani mnie). W ufg pojazd od 18.04 nie posiadał ubezpieczenia - "brak danych". Nie dostałem żadnych wiadomości od ubezpieczalni, o wycofaniu umowy.

Kto w tym przypadku zostanie obciążony za brak OC czy może jest jakiś sposób aby polisa została przywrócona za ten okres?

Ewentualną karę dostaniesz oczywiście Ty , tylko próba wyjaśnienia sytuacji i przywrócenia polisy może zapobiec karze

Sprawa została wyjaśniona, polisa została przywrócona, potrzebne było oświadczenie o faktycznej dacie zakupu. Ubezpieczalnia zadeklarowała że dostarczy do UFG niezbędne wyjaśnienia. Dziękuje za pomoc.

Powrót