pomysł a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku malaaa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malaaa85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie odnośnie prawa autorskiego i zaproszeń na ślub. Ostatnio znalazlam na jednym z portali spolecznosciowych wzor zaproszenia ktory mi sie spodobal, ale na 100% nie zdecydowalismy sie na nie. Chcielismy z narzeczonym zobaczyc jak wygladalyby orientacyjnie "nasze" zaproszenia tzn. z nasza data, imionami itp wzorujac sie na tym znalezionym na portalu. I zrobilismy teoretyczny zarys w wordzie tak dla swojego wgladu ( nie w celu zarobkowymitp tylko dla siebie). Ostatnio chcac dobrac koperty do nich , poradzilam sie na jednej z zamknietych grup na portalu spolecznosciowym jaki kolor kopert by pasowal i wstawilamtez orientacyjne zdj ( z worda) doposta. Post widnial max 10min po czym usunelamgo bo uzytkowniczki wybraly kolor jednoznacznie. Pozniej odezwala sie domnie osoba ktora mowi ze to jej projekt i ze sprawe kieruje dalej. Zaproszenia byly podobne - z tym ze motyw kwiatowy zmieniony i czcionka. Napisalam jej ze nie wiedzialam ze nie moge sie inspirowac zdj zamieszczonymi na profilu itp. I tu moje pytanie co moze mi za to grodzić? Z gory dziekuje za pomoc.

Biorąc pod uwagę tę informację:
malaaa85 napisał:
... poradzilam sie na jednej z zamknietych grup na portalu spolecznosciowym ...
do rozpowszechniania nie doszło, zatem z tego tytułu nie powinno nic Ci grozić nawet jeśli mamy do czynienia z opracowaniem cudzego utworu. Należałoby dowiedzieć się jakie roszczenia zamierza przedstawić autorka projektu. Gorzej jeśli dochodziłoby tutaj do przywłaszczenia autorstwa, gdybyś przedstawiała ów projekt nie zmieniony jako własny. To byłoby naruszenie praw autorskich osobistych co jest związane z roszczeniami cywilnoprawnymi jak też odpowiedzialnością karną.

nie, nie było zadnej informacji w poscie zamieszczonym na grupie ze sama je robiłam, ze sa w jakimkolwiek stopniu mojego autorstwa- było to tylko dodane zdjecie żeby dziewczyny doradzające widzialy jedynie do czego dobierają kolor koperty. Dziękuję za odpowiedz

Powrót