Pomysł na artykuł - skopiowana treść ...kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku przemek89k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek89k

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, mam kilka pytań.
Czy za naruszenie praw autorskich można uznać, że ktoś bez podania źródła umieszcza na swojej stronie przerobiony artykuł.

Oczywiście artykuł jest jawnie zmieniony tzn. nie zawiera tej samej treści, ale treść zbliżoną do oryginału.

Ważniejszy jednak wydaje mi się układ artykułu - który w tym wypadku jest prawie identyczny tzn. wszystkie odnośniki do stron są identyczne, nawet końcówki linków są te same, ponadto opis pomimo, że zmieniony to jest w takiej samej kolejności.

Napisałem do autora tematu, jednak on odpisał, że skoro artykuł zmienił w 50% to nie jest to naruszenie praw autorskich - czy ma rację ?
Oczywiście przyznał że opiera się na moich artykułach, jednak nie umieszcza żadnego źródło do nich.... co już samo w sobie jest naruszeniem, jeżeli nie prawa to netykiety internetowej :P

Kolejna rzecz to wykorzystanie zdjęć z mojej strony - tutaj oczywiście jest jawne naruszenie, osoba podlinkowała sobie zdjęcia i umieściła je na swojej stronie. Chociaż są to zrzuty ekranowe "stron trzecich" - które opisuje (w ramach cytatu) to jednak uważam, że to także podlega w jakimś stopniu ochronie - przecież to ja ująłem fragment strony, który opisuje - na ten a nie inny się zdecydowałem.

Najbardziej mnie interesuje sprawa treści artykułów ... treść zmieniona, ale układ (chronologia postu) i linki jest taka sama, nawet tytuł newsa jest podobny ...

Na pewno nie ma racji co do kwestii 50 % - nigdzie w przepisach nie ma słowa, że wykorzystanie mniej niż 50 % treści nie jest naruszeniem prawa autorskiego.
Istbnieje instytucja prawa cytatu, ale ma ona również swoje ograniczenia. Więcej tu:

**** moderacja ****

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Samo podobieństwo - to może być za mało. Prawo autorskie nie chroni ogólnej idei, a ujawnione treści. Jeżeli jednak wykorzystywane są elementy Pani artykułu - będzie to naruszenie prawa autorskiego.

pozdrawiam

EDIT: staramy się nie odsyłać do konkurencyjnych portali komercyjnych, zwłaszcza, jeśli analogiczne treści są dostępne na naszym portalu...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
przemek89k napisał:
Najbardziej mnie interesuje sprawa treści artykułów ... treść zmieniona, ale układ (chronologia postu) i linki jest taka sama, nawet tytuł newsa jest podobny ...
Pierwsze podstawowe pytanie, jakie się nasuwa, to czy Twoje artykuły spełniają warunki bycia utworem w świetle Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp). Pytanie o tyle zasadne, że piszesz o postach i newsach, które wcale w ogólności charakteru twórczego i indywidualnego mieć nie muszą, a dodatkowo w przypadku newsów, traktowanych jako proste informacje prasowe, ochrona prawno - autorska jest wyłączona z mocy Art.4. upaipp. To zagadnienie, czy twoje artykuły posiadają charakter utworów musisz rozstrzygnąć samodzielnie.
Czy za naruszenie praw autorskich można uznać, że ktoś bez podania źródła umieszcza na swojej stronie przerobiony artykuł.
Jeśli dokonano opracowania utworu pierwotnego, to zgodnie z Art.2. upaipp nowy utwór powinien posiadać informację o autorze utworu pierwotnego. Nie zamieszczenie takiej informacji skutkować może naruszeniem osobistych praw autorskich autora utworu pierwotnego. Dodatkowo, autor opracowania może z niego korzystać jedynie za zgodą autora utworu pierwotnego (realizacja prawa do zezwalania na realizację praw zależnych).
Oczywiście artykuł jest jawnie zmieniony tzn. nie zawiera tej samej treści, ale treść zbliżoną do oryginału.

Ważniejszy jednak wydaje mi się układ artykułu - który w tym wypadku jest prawie identyczny tzn. wszystkie odnośniki do stron są identyczne, nawet końcówki linków są te same, ponadto opis pomimo, że zmieniony to jest w takiej samej kolejności.
W takich przypadkach poruszamy się pomiędzy dwiema możliwościami, określanymi w Art.2. upaipp - opracowaniem utworu pierwotnego a utworem inspirowanym - oczywiście odnosząc się do FORMY utworów, a nie samej zawartości informacyjnej.

Nie ma niestety kryteriów, które pozwalałyby jednoznacznie powiedzieć, czy mamy do czynienia z opracowaniem czy inspiracją - a na pewno nie jest nią procentowe określenie ilości zmian (ciekawe, jak osoba ta wyliczała ten procent?). W ogólności przy opracowaniu większość istotnych elementów twórczych pochodzi z utworu pierwotnego (można powiedzieć, że zachowany jest charakter utworu), zaś przy inspiracji mamy sytuację odwrotną. Po krótce można by powiedzieć, że przy opracowaniu mamy dalej do czynienia z elementami charakterystycznymi dla utworu pierwotnego, zaś przy inspiracji otrzymujemy całkowicie nowy utwór. Poszukaj w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj' postów w tych tematach - sporo tego było...

A wracając do artykułów, nie sposób jednoznacznie ocenić z opisu jaki jest charakter tych nowych, ale skłaniałbym się do opracowań.
Kolejna rzecz to wykorzystanie zdjęć z mojej strony - tutaj oczywiście jest jawne naruszenie, osoba podlinkowała sobie zdjęcia i umieściła je na swojej stronie.
  • najpierw należy rozważyć, analogicznie do kwestii artykułów, czy wszystkie twoje zdjęcia posiadają charakter utworów w świetle Art.1. upaipp. Nie każde zdjęcie musi stanowić utwór prawnie chroniony. Jeśli ma cechy twórcze i indywidualne - wtedy tak.
  • druga kwestia jest taka, że nie użyto samych zdjęć (plików) a jedynie dokonano linkowania do twoich zasobów FTP (Strony www). I tu jest dylemat, linkowanie ("deep-link") nie jest jednoznacznie interpretowane przez prawo jako rozpowszechnianie utworów - Art.50. upaipp. Zdania są podzielone - jedni mówią, że jest to rozpowszechnianie, inni, że nie - ja osobiście uważam, że jest to rozpowszechnianie.

Ale w razie czego jednoznaczną interpretację czy dla danego przypadku dokonano naruszenia praw autorskich może podjąć jedynie sąd.
  • z takim sposobem konstrukcji strony (zdjęcia, treści poprzez linkowanie) może się wiązać natomiast kwestia czynu nieuczciwej konkurencji w zakresie bezumownego i bezpłatnego wykorzystywania czyichś zasobów FTP oraz transferu.

Powrót