Pomysł na ograniczenie RODO do minimum.

• Autor wątku Autor wątku manoa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manoa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam pytanie odnośnie nowych regulacji RODO i zastanawiam się w jaki sposób ograniczyć je do minimum. Tzn jeżeli ktoś prowadzi jednoosobową działalność i sprzedaje produkty w swoim sklepie internetowym klientom detalicznym, rozumiem że przetwarza wtedy dane osobowe, poprzez przyjęcie płatności od klienta na konto bankowe oraz nadanie przesyłki u kuriera. Czyli wchodzą tutaj w grę dwa podmioty w których dane są przetwarzane. A moje pytanie i pomysł na ograniczenie regulacji jest taki aby przenieść sprzedaż na allegro które już ma napewno swoje zgłoszenia baz danych, płatności przyjmować przez ich wewnętrzny system payu, bez możliwości zapłaty bezpośrednio na konto, a przesyłki również realizować przez paczki allegro. Czyli cały proces jest zawarty wewnątrz allegro, nie przekazujemy wtedy nigdzie niczyich danych, czy taka forma sprzedaży sprawi że całe to rodo nas nie będzie interesować, czy i tak będzie potrzeba wprowadzania/zgłaszania "czegoś" jeżeli tak to czego ?

manoa napisał:
czy i tak będzie potrzeba wprowadzania/zgłaszania "czegoś" jeżeli tak to czego ?
Jeśli masz na myśli zgłaszanie zbiorów danych osobowych do rejestracji, to obowiązek ten zostanie zniesiony.

W sytuacji, którą opisujesz wyżej serwis aukcyjny będzie podmiotem przetwarzającym, a Ty dalej pozostaniesz administratorem i to na Tobie będą spoczywać obowiązki.

A nożesz rozwinąć jakie obowiązki, bo nie mam żadnej bazy, nic nie trzymam u siebie, niczym nie administruje, nie mam wglondu nawet jak dane są zabazpieczane bo wszystko jest wewnątrz allegro i to już oni się tym zajmują ?

Obowiązki znajdziesz w rozdziale IV RODO. Zapoznaj się i w razie wątpliwości zadaj konkretne pytanie.

To ja się podepnę, bo sytuacja podobna - sprzedaż wyłącznie przez Allegro, działalność jednoosobowa.
1. "odpowiednie środki techniczne i organizacyjne" - czy wydrukowanie maila (tzn. potwierdzenia transakcji), usunięcie go ze skrzynki i zamknięcie wydruku w szufladzie na klucz z notatką, że zostanie zniszczony po pięciu latach (ze względów podatkowych) jest wystarczającą ochroną?
2. Czy konieczne jest wykupywanie abonamentu na obsługę czy też pieczę inspektora danych, który będzie przyjeżdżał sprawdzać zabezpieczenie?
3. Allegro pobiera od kupujących dane, które z mojego punktu widzenia są zbędne - na przykład numer telefonu. Czy mogę odmówić przyjmowania takich danych? Są portale sprzedażowe, gdzie kupujący wręcz nie ma możliwości podania swojego numeru telefonu (nie ma takiej rubryki), a cała korespondencja odbywa się przez guzik "Wyślij wiadomość do kupującego" i adresu mailowego nawet nie widzę.
4. Czy rozszerzenie sprzedaży na teren UE coś tu zmieni w sensie dodatkowych certyfikatów, obowiązkowych inspektorów itp.?

Powrót