Pomysł na produkcję, a uniemożliwienie startu przez prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku marianzagorski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marianzagorski

marianzagorski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,

Już długi czas zastanawiam się czy jeden z moich pomysłów jest możliwy do zrealizowania, powiem szczerze, że szukałem informacji na temat praw autorskich, ale nie otwierałbym nowego tematu gdybym znalazł odpowiedź na nurtujące mnie pytanie..

Z uwagi, iż jestem bardzo wielkim fanem motoryzacji, w szczególności samochodów, rozważam, czy gdybym samodzielnie wykonał zdjęcia samochodów w studio fotograficznym, a następnie po obróbce komputerowej umieścił na tekstyliach to czy ta powstała grafika i ubranie z tą grafiką, są już moją własnością w rozumieniu praw autorskich, czy jednak nadal to, że wykorzystuje kształt danego samochodu producenta x w swoim produkcie sprawia, że łamie prawo :?:

Tutaj dla przykładu:
***mod***

Pozdrawiam,

Marian ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marianzagorski napisał:
... czy gdybym samodzielnie wykonał zdjęcia samochodów w studio fotograficznym, a następnie po obróbce komputerowej umieścił na tekstyliach to czy ta powstała grafika i ubranie z tą grafiką, są już moją własnością w rozumieniu praw autorskich,...
Tak i odpowiedź na takie pytanie padała wielokrotnie. Może też autor projektu uznać, że Twoje działanie to opracowanie, a zatem Twoje prawa autorskie to prawa zależne.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Tak i odpowiedź na takie pytanie padała wielokrotnie. Może też autor projektu uznać, że Twoje działanie to opracowanie, a zatem Twoje prawa autorskie to prawa zależne.

:brawo:

No dobrze, a jak to zrobić, żebym mógł rozpocząć produkcję :evil: i ile może to kosztować, uzyskanie takiej zgody, byłaby to opłata ryczałtowa czy raczej im więcej sprzedam tym więcej zapłacę :?: Świetnym przykładem, że "można" są ubrania Pumy serii Motorsport.

Pozdrawiam,

Marian ;)

Powrót