Pomysły

• Autor wątku Autor wątku dred64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dred64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Około cztery lata temu powstał pomysł na pewien oryginalny produkt. Nasza firma wypuściła go na rynek. Produkt nie jest objęty prawami patentowymi.
Niedawno jednak pojawiła się osoba wykorzystująca elementy projektu we własnych produktach.
Czy w tym przypadku chroni nas prawo autorskie? Przyznam, że jest to dla mnie czarna magia, więc proszę o wyrozumiałość.

Niestety nie potrafię odpowiedzieć, ponieważ nie wiem czy ten produkt może być uznany za utwór w rozumieniu prawa autorskiego. Jeśli ktoś ma pomysł na pasztet z cebulą i pomidorami doprawionymi tymiankiem, no to trudno tu mówić o ochronie własności intelektualnej moim zdaniem. Pomysł natomiast jak wiadomo ochrony prawnoautorskiej nie ma.

w tym wypadku chodzi o produkt tekstylny.
Czy ma jakies znaczenie, że produkty podrobione rozprowadzają na rynku osoby prywatne a nie firmy ?

* Prawo własności przemysłowej
* Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji

Powinien Pan postudiować te dwie ustawy i spróbować dopasować pański przypadek do ich przepisów.

Zapisy ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Art.2) odnoszą się do każdego, kto rozprowadza produkty (osoba fizyczna, prawne, etc).

Chris - nieuczciwa konkurencja, zgadzam się jak najbardzie. W prawo własności przemysłowej jeśli brak prawa ochronnego na wzór przemysłowy?

@dred64 sorki za pasztet, nie było tu ironii tylko taki wtedy przykład mi do głowy przyszedł.

@Rubisz: no tak, napisałem tak trochę na wyrost. Ale odniosłem wrażenie, że firma pracuje, więc trochę 'nadmiaru informacji' nie zaszkodzi na przyszłość...

Powrót