Ponowna oferta w Urzędzie Pracy

• Autor wątku Autor wątku rams
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rams

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Aktualnie jestem zarejestrowany od dwóch miesięcy w UP i posiadam status bezrobotnego bez zasiłku. W połowie sierpnia otrzymałem ofertę pracy z UP. Zgłosiłem się do pracodawcy na rozmowę kwalifikacyjną po rozmowie pracodawca stwierdził, że nie spełniam jego oczekiwań, więc druk został wypełniony przez pracodawcę i poszedłem z tym drukiem do UP na wizytę. Wczoraj miałem wizytę w UP i Pani ponownie zaproponowała mi tą samą ofertę pracy na której byłem w sierpniu. Mam się zgłosić ponownie do tego samego pracodawcy ale druk skierowania jest wypełniony danymi z sierpnia czyli z odmową przyjęcia. Czy taka sytuacja jest zgodna z prawem? Mogę bez żadnych konsekwencji odmówić przyjęcia oferty?

Jak to wypełniony druk? Dostał Pan dokładnie to samo skierowanie? Data zgłoszenia się do urzędu też jest sierpniowa? I widnieje tam "odmowa pracodawcy - nie spełnia oczekiwań"?

Jeśli zaś ma pan nowe skierowanie - nie rozumiem czemu dostał Pan tę samą ofertę ponownie... możliwe, że albo znacząco zmieniły się oczekiwania pracodawcy, albo może to być błąd doradcy z UP. Nie pytał Pan swojej doradcy z UP? Tak czy inaczej odmowa przyjęcia każdej oferty z PUP może grozić skreśleniem z listy bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Witam

Tak otrzymałem skierowanie, które było wypełnione w sierpniu (czyli daty sierpniowe wraz z decyzją pracodawcy). Pracodawca ma sobie dopisać z tyłu skierowania decyzję, tak mi powiedziała Pani w UP. Jak to wygląda w świetle prawa?

Jutro idę się zgłosić do pracodawcy i jednocześnie mam wizytę w UP.

Nie rozumiem tej dziwnej sytuacji. Skierowanie takie jest wydawane jednorazowo i skoro ma pan na tym skierowaniu w punkcie zdaje się 1. (tuż pod nagłówkiem INFORMACJA) napisane, że "w celu zwrotu skierowania wyznaczono Panu termin obowiązkowej wizyty w urzędzie w dn. ...08.2018 (...)" ... a w prawym górnym rogu datę wystawienia skierowania to nie powinna Pana ciągać do tego pracodawcy ponownie.

Jeśli w części B pracodawca wpisał datę Pana zgłoszenia się i iż nie zostanie pan zatrudniony, bo nie spełnia pan oczekiwań (często wpisuje się też "brak odpowiednich kwalifikacji"), a na dole potwierdził to pieczątką i podpisem oraz datą to wszystko jest z tym w porządku i nie powinno się tu nic dopisywać. Jeśli jednak są jakieś braki w części B - możliwe, że doradca z PUP chce by formalnie wszystko dobrze wyglądało i dlatego wysyła Pana by te braki uzupełnić - to się zdarza w PUPach. Ale nie ma możliwości by na to sierpniowe skierowanie próbowano Pana skłonić do przyjęcia oferty pracy. Skierowanie takie wydaje się do określonej oferty pracy, która też ma swoje okresy "ważności". Pod względem prawnym - doradca może pana wysyłać po uzupełnienie skierowania posiłkując się § 19. Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014 r. w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy (konkretnie § 19 ust. 4 pkt. 6 i ust. 6)

Ostatnia edycja:
Wszystko mam wypełnione w tym skierowaniu. Każda rubryka jest wypełniona. Jak oddawałem to skierowanie w sierpniu Pani nie miała żadnych zastrzeżeń. Z tego co się orientowałem to pracodawca otrzymał jakieś dofinansowanie na pracownika z PuP i ten pracownik zwolnił mu się po około 6-u miesiącach i na gwałt szuka pracownika. W sierpniu pracodawca podpisał mi skierowanie, że mnie nie przyjmie z powodu braku znajomości programów, które on wymagał.

Nawet jeśli szukają teraz pracownika za którego dostaną refundację - powinien pan dostać nowe skierowanie. Skoro wszystko ze skierowaniem jest OK - nie potrafię znaleźć wyjaśnienia dla takiego postępowania.
Na wszelki wypadek proszę sobie zrobić zdjęcie tego skierowania lub je zeskanować.

Dziękuję Pani za pomoc. Czyli to jest nie zgodne z prawem? Czyli pracodawca powinien zgłosić nową ofertę w PuP i oni powinni mi wystawić nowe skierowanie na nową ofertę? Nie mają prawa ponownie mnie kierować na tą samą ofertę pracy jeśli pracodawca mi podpisał wcześniej skierowanie, że mnie nie zatrudni? Przepraszam, że tak męczę ale chcę mieć jutro argumenty jak pójdę do PuP.

Z tego co się dowiedziałem to ten pracodawca może mieć cofniętą refundację jak nie znajdzie pracownika w najbliższym czasie.

Refundacja pracodawcy to nie Pana problem. To problem pracodawcy i jego wywiązywania się z umowy. W praktyce Urzędy Pracy często pomagają pracodawcy znaleźć nowego pracownika lub/i "idą mu na rękę" podpowiadając jakie podania trzeba napisać do dyrektora urzędu itd.
Zgodnym z prawem jest wysyłanie bezrobotnego ze skierowaniem do pracodawcy.
Od dawna już nie pracuję w PUP, ale nie kojarzę sytuacji z ponownym kierowaniem na podstawie tego samego skierowania. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
Jeśli pracodawca na podstawie zgłoszonej w sierpniu oferty pracy nie mógł znaleźć pracownika, urząd musiał zasugerować obniżenie wymagań - wtedy pracodawca dokonuje zgłoszenia krajowej oferty pracy ze zmienionymi wymaganiami. Na tamtej ofercie jest spis bezrobotnych, którzy stawili się już u pracodawcy - nie widziałam jeszcze by dwukrotnie pojawiała się tam ta sama osoba.
Na pewno Pana doradca potrafiłaby wyjaśnić dlaczego tak robią, ja nie umiem.
Tak czy inaczej - UP musi mieć jakąś "podkładkę prawną", że tak zrobili.

Powrót