ponowna rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku MR.MR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MR.MR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Chciałbym się dowiedzieć, kiedy mogę ponownie zarejestrować się w pup. Sprawa wygląda następująco:

Zostałem wyrejestrowany po raz drugi, pierwszy raz zostałem wyrejestrowany poprzez nie stawienie się w urzędzie, zarejestrowałem się ponownie, po jakimś czasie odmówiłem szkolenia i po raz kolejny zostałem wyrejestrowany.

a po co się rejestrować skoro odmawiasz szkoleń...zostaw miejsce dla innych, bardziej zaangażowanych

Kosssz napisał:
Na jaki okres zostałeś wyrejestrowany?

Właśnie zgubiłem pismo w którym była zawarta ta informacja, dlatego pytam tutaj. Na stronie swojego PUP przeczytałem taką informację:

pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres:

a. 120 dni w przypadku pierwszej odmowy
b. 180 dni w przypadku drugiej odmowy
c. 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy

no i tutaj pojawia się moje pytanie skoro pierwszy raz nie stawiłem się w terminie a drugi raz odmówiłem szkolenia, zaliczam się pod 120 czy 180 dni?

120, jeśli to była Twoja pierwsza odmowa.

Wcześniejsza utrata statusu z powodu niestawiennictwa nie powoduje 180 dni jeśli tym razem wyrejestrowano Cię z powodu "odmowy" i jest to Twoja pierwsza odmowa.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
120, jeśli to była Twoja pierwsza odmowa.

Wcześniejsza utrata statusu z powodu niestawiennictwa nie powoduje 180 dni jeśli tym razem wyrejestrowano Cię z powodu "odmowy" i jest to Twoja pierwsza odmowa.

no i o to mi chodziło, dzięki wielkie :)

Witam mam pytanie odnośnie tej sprawy, a mianowicie w tym roku w maju miałam wizytę w pup na której się nie stawiłam po jakim czasie mogę się ponownie zarejestrować?

Początkująca20 napisał:
mianowicie w tym roku w maju miałam wizytę w pup na której się nie stawiłam po jakim czasie mogę się ponownie zarejestrować?
Po upływie okresu określonego w decyzji PUP orzekającej o utracie statusu.
Proszę odszukać tę decyzję i sprawdzić czy została Pani pozbawiona statusu bezrobotnego na 120,180 czy 270 dni.

Powrót