Ponowna rejestracja w PUP

• Autor wątku Autor wątku Mayenaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mayenaa

Witam.Mam pytanie odnośnie ponownej rejestracji w PUP. Urząd pracy dał mi skierowanie do pracy i po przejściu rozmowy kwalifikacyjnej pracodawca mnie przyjął. Jest to praca na produkcji. Dziś minął czwarty dzień a ja już po prostu nie daje rady i psychicznie i fizycznie. Już w pierwszym dniu wymagali ode mnie normy,żebym wszystko umiała itd.Palce mam pokaleczone,nie mam już poprostu siły. Stwierdziłam że nie nadaje się do tej pracy fizycznej i nie tam moje miejsce. Jest to umowa o pracę na okres próbny na 3 miesiące. Moje pytanie brzmi - Czy jeśli bym się zwolniła sama czy PUP zarejestruje mnie z powrotem czy nie ma takiej możliwośći?

I jeszcze jedno pytanie odnośnie długości wypowiedzenia. Na umowie mam napisane : Okres próbny 3 miesiące z możliwośćią 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia. Czy ten okres wypowiedzenia jest konieczny czy jest możliwość zakończyć prace z dnia na dzień? Bo niestety przez 2 kolejne tygodnie nie dam rady przepracować bo jestem już wykończona po 4 dniach :(

Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Porozmawiaj z przełożonym o możliwości rozwiązania umowy za porozumieniem stron. Wtedy umowa może być rozwiązana z dnia na dzień.

PUP zarejestruje Cię ponownie.

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Obawiam się że przełożony nie wyrazi takiej zgody bo nigdy nie idzie nikomu na ,,ręke" :(
A co do ponownej rejestracji - to nie ma znaczenia,że to PUP mnie skierował do tej pracy na 3 miesiące? Nie odmówią ponownej rejestracji dlatego,że przecież praca była pewna na 3 miesiące a ja dobrowolnie zrezygnowałam? Wiem że jakby to urząd mnie nie skierował tylko sama bym znalazła tą pracę to nie było by problemu a tak to nie wiem, boje sie że jednak nie będą chcieli mnie zarejestrować.

Aaa i jeszcze jedno pytanie : Czy za badania i szkolenie będzie mi odjęta jakaś kwota z wynagrodzenia czy całość pieniążków wezmą? Ile trzeba przepracować żeby nie zwracać za te badania?

PUP nie dał Ci skierowania do pracy, tylko ofertę od pracodawcy, a ten zdecydował, że Cię zatrudni na okres próbny. Jak się nie da za porozumieniem stron, to odejdziesz za dwutygodniowym wypowiedzeniem. PUP Cę zarejestruje. Za badania wstępne płaci pracodawca, nie musisz zwracać ich kosztu, kosztu szkoleń też.

A czy na wypowiedzeniu można iść na L4?
Oczywiście chodzi mi o prawdziwe zwolnienie,ponieważ już dzisiaj rano w domu zemdlałam,mój organizm jest strasznie wykończony i mam problem z ciśnieniem.
Byłam wczoraj u przełożonego ale oczywiście powiedział że nie podpisze za porozumieniem stron i że mam obowiązek pracować przez te 2 tygodnie na wypowiedzeniu.

Mayenaa napisał:
A czy na wypowiedzeniu można iść na L4?
Jeśli jest się chorym i lekarz stwierdzi czasową niezdolność do pracy, to jak najbardziej. Pamiętaj tylko, że dopóki nie odzyskasz zdolności do pracy, PUP nie będzie mógł Cię zarejestrować.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie i koniec tematu. ;)

A jak odzyskać potem tą zdolność w celu zarejestrowania w pup ? Wystarczy że minie data do kiedy L4 czy trzeba jakieś badania robić? Pytam tak przyszłościowo żebym wiedziała jakie kroki wykonac jak wyzdrowieje.

Powrót