Ponowna rejestracja w UP a brak zaświadczenia o prace

• Autor wątku Autor wątku tocio345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tocio345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Około miesiąca temu wyrejestrowałem się z urzędu pracy z powodu znalezienia pracy po 2 tygodniach nie dogadywania się z pracodawca zrezygnowałem niestety ja do tej pory nie dostałem żadnego zaświadczenia o prace.
Chciałem się ponownie zarejestrować lecz pani w urzędzie bez zaświadczenia mnie nie zarejestruje .
Dodam ze umowa na czas nieokreślony 1 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
Oczywiście wiem ze pracodawca powinien mi wydać zaświadczenie ale czy w obecnej sytuacji da się coś zrobić aby moc zarejestrować się ponownie w urzędzie bez zaświadczania o prace chodzi mi o jak najszybsze rozwiązanie sprawy
Pozdrawiam

Należy przypomnieć pracodawcy o jego obowiązkach i karze grzywny od 1000 zł do 30 000 zł za niewydanie świadectwa pracy.
Warunkiem rejestracji jest m.in. przedstawienie wszystkich niezbędnych dokumentów. Skoro wyrejestrowanie nastąpiło z powodu podjęcia zatrudnienia, urzędnik rejestrując musi mieć potwierdzenie, że już nie pracujesz.

Jeśli odmawia wydania świadectwa pracy, zgłoś do PIP. Dostaniesz w tempie expresowym.
PS. Czytając, czego UP domaga się przy ponownej rejestracji, dochodzę do wniosku, że we wniosku o wyrejestrowanie nie należy podawac: "znalezienie pracy" bo potem UP będzie chciał wszystkich świadectw i zaświadczeń. A uzyskanie tego, (zwłaszcza jak pracuje sie na umowe o zlecenie lub o dzieło) czasem jest bardzo trudne.

Powrót