Ponowna rejestracjia w PUP

• Autor wątku Autor wątku hajflajer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hajflajer

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam, sprawa wyglada tak. Około maja 2014 roku pup wysłał mi list ze mam sie stawic na konsultacje do aktywizacji zawodowej. List odebrałem ale data w liście przepadła (tzn. wszystko się odbyło kilka dni wcześniej). Następnie po około 2 tyg. dostałem pismo że tracę status bezrobotnego. Sprawę olałem, do dzisiaj. Chciałym sie zarejestrować ponownie. Mam pewna wątpliwość, na stronie pup jest napisane ze musze pokazac tylko dowod i otrzymam znowu status bezrobotnego. Jest napisane rowniez że muszę okazać:

"Dokumenty dotyczące zmian zaistniałych pomiędzy rejestracjami, będą to między innymi:
(...)
-zaświadczenie z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o okresie opłacania składek na ubezpieczenie społeczne i Fundusz Pracy wraz z informacją o podstawie wymiaru składek (...)"

Tylko ze ja takiego czegos nie mam, od maja do teraz w ogóle nie pracowałem (nie pracowałem na umowie, szara strefa), czy to mnie dyskwalifikuje z mozliwości rejestracji?

Dziekuje za pomoc,
pozdrawiam !!

Czy minął już okres (liczba dni) na jaki PUP pozbawił Cię statusu bezrobotnego?
hajflajer napisał:
od maja do teraz w ogóle nie pracowałem (nie pracowałem na umowie, szara strefa)
Rozumiem, że po rejestracji w PUP nadal pracować w szarej strefie nie będziesz? Skoro pracowałeś na czarno, to żadnego dokumentu w PUP przestawić nie możesz... no chyba, że oświadczenie, które będziesz składał pod odpowiedzialnością karną przy rejestracji o tym czy w międzyczasie pracowałeś czy nie.

Ostatnia edycja:
Powrót