Ponowna reklamacja z ustawy

• Autor wątku Autor wątku michal34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal34

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam.
Proszę o poradę
- Towar zakupiony w marcu 2014r.
- Reklamacja z ustawy lipiec 2014r.
- Odebranie naprawionego sprzętu wrzesień 2014r.
Co z biegiem terminów? Czy od dostarczenia naprawionego towaru jest kolejne ustawowe 6 miesięcy na reklamacje z ustawy? Czy w przypadku wykrycia wady pozostaje już tylko gwarancja?
Pozdrawiam

Pkt. II.6 "W razie wymiany towaru na nowy - termin ten biegnie od początku (dotyczy to również podzespołów)"
Nie rozumiem do końca.
Czyli jeżeli w sprzęcie miałem wymieniony silnik na nowy to termin biegnie od początku ale tylko na ten podzespół. Czy jeżeli znowu się zepsuje (do 6 miesięcy od naprawy) mogę żądać wymiany całego urządzenia na nowe?

Czy może ktoś objaśnić zapis?

Czy ma ktos wiedzę w tym temacie?

loco1 napisał:
Moim zdaniem nie.
loco1 z pewnością ma większą wiedzę ode mnie, ale również uważam, że nie. Podczas naprawy nie musiał zostać wymieniony na nowy silnik, jeżeli zostałby wymieniony na sprawny, powiedzmy 3-miesięczny to dlaczego termin miałby biec od nowa? Termin ten dotyczy towaru jako całości.

harven napisał:
loco1 z pewnością ma większą wiedzę ode mnie, ale również uważam, że nie. Podczas naprawy nie musiał zostać wymieniony na nowy silnik, jeżeli zostałby wymieniony na sprawny, powiedzmy 3-miesięczny to dlaczego termin miałby biec od nowa? Termin ten dotyczy towaru jako całości.

Napisałem, że silnik został wymieniony na NOWY - nie na sprawny miesięczny lub 3miesięczny.
Skoro piszecie, że termin nie biegnie od początku to w poradniku konsumenta błędny jest zapis:
Pkt. II.6 "W razie wymiany towaru na nowy - termin ten biegnie od początku (dotyczy to również podzespołów)"

michal34 napisał:
Napisałem, że silnik został wymieniony na NOWY - nie na sprawny miesięczny lub 3miesięczny.
Skoro piszecie, że termin nie biegnie od początku to w poradniku konsumenta błędny jest zapis:
Podzespołów w przypadku, gdy kupujesz jakiś zestaw. Przykład: kupujesz zestaw komputerowy, zepsuła się karta graficzna, no to reklamujesz ten podzespół. Jeżeli reklamowałbyś np. robota kuchennego to silnik w nim nie będzie traktowany tak samo jak podzespoły w zestawie komputerowym.

I tutaj bym polemizował. W ustawie nie mogę znaleźć jasnej definicji słowa "podzespół". Wg. sjp podzespół to "zespół elementów konstrukcyjnych zmontowanych ze sobą, wchodzący w skład jakiegoś urządzenia"
Podzespół to nie urządzenie które wchodzi w skład większej całości- jak np dysk-komputer, amplituner-kino domowe ale element jakiegoś urządzenia. Stąd dostajemy np. 2 lata gwarancji na pralkę a na obudowę 5lat, albo 5 lat gwarancji na samochód a 10 na karoserię (blacha pralki i samochodu jest tu traktowana właśnie jako podzespół).
Proszę inne osoby o wypowiedzenie się w temacie.

Dz.U.2002.141.1176
Art. 10.1.Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Pytałem czy przy wymianie podzespołu na nowy termin kiedy możemy zgłosić niezgodność towaru z umową biegnie od nowa. Najpierw piszecie, że nie, potem wstawiacie definicje z ustawy ale dotyczące 2-letniej gwarancji.
Proszę wypowiedź skorelować z postawionym pytaniem.

Nikt nie pisze o gwarancji, loco1 przedstawił artykuł dotyczący niezgodności towaru z umową, który odpowiada na zadane pytanie. Jeżeli nie wymieniono Panu tej rzeczy na nową, tylko naprawiono to termin nie biegnie od nowa.

Powrót