Ponowna sprawa o alimenty

• Autor wątku Autor wątku spe629032
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spe629032

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam na imie Damian, pisze tutaj z pewna sprawa, rok temu ojciec ktory placil mi alimenty zalozyl mi sprawe o ich zakonczenie ze wzgledu pojdecia pracy przeze mnie, alimenty zostaly anulowane. Podczas rozprawy sedzia zapytal sie mnie czy bede kontynuowal nauke, wtedy odpowiedzialem ze "nie". Teraz niestety sytuacja sie zmienila i zamierzam kontynuowac nauke. Mam 21 lat w tym roku szkolnym pisze mature i po maturze chce isc na studia dzienne (wtedy bede mial 22 lata). Czy jest mozliwosc zalozenia ponownie sprawy o alimenty? I do kiedy te alimenty beda mi przyslugiwac? Licze na pomoc.

Pozdrawiam

Usamodzielniłeś się i nie możesz się z powrotem "uniesamodzielnić". Zresztą gdybyś uczył się w tym tempie (matura w wieku 22 lat) to byłyby przesłanki do zniesienia alimentów nawet wtedy, gdyby dotychczas jeszcze nie były zniesione.

Po pierwsze dziekuje za szybka odpowiedz, jeszcze jedno pytanie,mam rozumiec, ze studia dzienne nic w tej sprawie nie zmieniaja ? Wkoncu z tego co wiem to alimenty przysluguja dopoki sie ucze.

Wkoncu z tego co wiem to alimenty przysluguja dopoki sie ucze.

A na czym opierasz tę swoją wiedzę? Jeżeli znasz jakiś przepis, który tak stanowi to podziel się nim z nami. Ja znam przepisy krio dotyczące obowiązku alimentacyjnego dość dobrze i nie ma tam nic z tego, o czym piszesz.

Opieram swoja wiedze na doswiatczeniu, o raz na tym co slyszalem. Nie jestem ekspertem w tej sprawie dlatego sie tutaj zglosilem o pomoc i chyba taka otrzymalem. Dziekuje :)

Mam 43lata też miałabym ochotę pójść na studia,jak myślisz dostanę alimenty od rodziców?No przecież jak się uczę to mogę dostać prawda...

Poczytaj sobie nowelizację w sprawie alimentów na pełnoletnie dzieci z 2009r

Powrót