G
Gremlisia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam, mam następujący problem- w 2010 roku firma kupiła mój przedawniony, wątpliwy zreszta według mnie dług wobec TPSA. W grudniu 2010 r dostałam z sadu w Lublinie nakaz zapłaty, od którego skutecznie się odwolalam. W lipcu 2011 r sad rejonowy, gdzie została przekazana po moim odwołaniu sprawa, umorzył postępowanie, ze względu na niedostatecznie od wierzyciela dokumentów potwierdzających istnienie długu. Nikt od decyzji sadu się nie odwoływał. Wydawało mi się, ze sprawa jest zamknięta. Pod koniec kwietnia br, otrzymałam list od komornika informujący o wszczęciu egzekucji wobec mnie w związku z wydanym w styczniu br nakazem zapłaty przez sad w Lublinie. Nakaz dotyczy tego samego wierzyciela, tej samej kwoty, z długu kupionego od TPSA, co w sprawie umorzonej dwa lata temu. Napisałam wniosek do sadu o wyznaczenienie nowego terminu sprzeciwu, z powodu, ze nie otrzymałam wcześniej informacji o nakazie. Sad mój wniosek odrzucił w związku z przekroczeniem terminu, i oddalił mój sprzeciw. Od tego drugiego punktu mogę się odwołać w postaci zażalenia. Moje pytanie jest następujące- czy sprawa raz umorzona, mogła raz jeszcze bez mojej wiedzy się odbyć. Co w tej sytuacji mogę zrobić? Jakie informacje powinny być zawarte w zażaleniu? Czy opłata za zażalenie zawsze wynosi 40 zł? Będę wdzięczna za jakieś wskazówki