Ponowne obliczenie wysokości "krótkiej" emerytury

• Autor wątku Autor wątku Arex77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arex77

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Czy jest możliwe skorzystanie z art.110 ustawy emerytalnej (ponowne obliczenie wysokości emerytury z nową kwotą bazową 2009) w następującym przypadku:

Kobieta kończy 55 lat (ma 38 lat składkowych i nieskładkowych) 5 listopada 2008. W tym dniu składa za pośrednictwem pracodawcy wniosek o emeryturę. Wskazuje lata 1998-2007 do podstawy wymiaru.
Umowa o pracę rozwiązuje się za porozumieniem stron np. 28 grudnia.
Jeszcze w listopadzie ZUS przyznaje świadczenie od 6 XI i od razu je zawiesza do czasu zakończenia pracy.

29 grudnia kobieta donosi świadectwo pracy wnioskując o wypłatę przyznanej emerytury. ZUS wypłaca całą emeryturę za grudzień (wg wysokości z listopadowej decyzji).

2 marca 2009 kobieta donosi zaświadczenie o zarobkach za 2008 rok od tego samego pracodawcy i wnioskuje o ponowne obliczenie emerytury na podstawie art.110 (włącznie z ponownym obliczeniem stażu - dojdzie część XI i część XII"08). Wskazuje lata 1999-2008 (wskaźnik podstawy wymiaru jest wyższy od poprzedniego).

Czy ZUS przeliczy emeryturę z nową kwotą bazową?
Czy do stażu doliczy tylko 1 miesiąc, czy jeśli wcześniej pominął np. 20 dni (bo brakowało do pełnego miesiąca) teraz doliczy 2 miesiące (20 starych dni i 10 nowych z grudnia)?

Czy w myśl art. 110 zarobki przypadające w części po przyznaniu świadczenia to zarobki przypadające:
- po dniu ustalenia prawa do świadczenia,
- po dniu wydania decyzji z ZUS o przyznaniu (i zawieszeniu),
- po dniu wydania decyzji o wypłacie (gdy świadcz. było zawieszone),
- w roku, który dotąd nie mógł być jeszcze uwzględniony?

Czy sytuacja zmieniłaby się, gdyby osoba pracowała do końca 2008 r. i świadectwo pracy doniosła w styczniu (oprócz braku wypłaty emerytury za XII oczywiście)?

Co by było gdyby było ...
A może w 2009 nie zmieni się kwota bazowa, albo będzie niższa niż dotychczasowa :)

Art. 110. 1. Wysokość emerytury lub renty oblicza się ponownie od podstawy wymiaru ustalonej w sposób określony w art. 15, z uwzględnieniem ust. 3, jeżeli do jej obliczenia wskazano podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne lub ubezpieczenia emerytalne i rentowe na podstawie przepisów prawa polskiego przypadającą w całości lub w części po przyznaniu świadczenia, a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru jest wyższy od poprzednio obliczonego.

2. Warunek posiadania wyższego wskaźnika wysokości podstawy wymiaru nie jest wymagany od emeryta lub rencisty, który od dnia ustalenia prawa do świadczenia do dnia zgłoszenia wniosku o ponowne ustalenie świadczenia, w myśl ust. 1, nie pobrał świadczenia wskutek zawieszenia prawa do emerytury lub renty lub okres wymagany do ustalenia podstawy przypada w całości po przyznaniu prawa do świadczenia, a wskaźnik wysokości podstawy wynosi co najmniej 130 %.

3. Okres ostatnich 20 lat kalendarzowych, o których mowa w art. 15 ust. 1, obejmuje okres przypadający bezpośrednio przed rokiem, w którym zgłoszono wniosek o ponowne ustalenie wysokości świadczenia, z uwzględnieniem art. 176.

Co w przepisie wymaga wyjaśnienia??

[cytat="Morena":updennex]Co by było gdyby było ...
Co w przepisie wymaga wyjaśnienia??[/cytat:updennex]

Primo: to wcale nie jest teoretyczny przykład, tylko rzeczywista możliwość pokierowania sprawy pewnej znanej mi osoby.

Wyjaśnienia wymaga to, o co się pytałem:

Czy w myśl art. 110 zarobki przypadające w części po przyznaniu świadczenia to zarobki przypadające:
- po dniu, od którego osoba ma przyznane prawo do świadczenia,
- po dniu wydania decyzji z ZUS o przyznaniu (i zawieszeniu),
- po dniu wydania kolejnej decyzji o wypłacie (gdy świadcz. było zawieszone),
- wystarczy że w roku, który dotąd nie mógł być jeszcze uwzględniony (bo nigdy nie uwzlędnia się zarobków z roku złożenia wniosku)?

Tak jak zostało napisane: "...po przyznaniu świadczenia...".
W decyzji jest wskazany dzień, od którego przysługuje prawo do emerytury.

Tak jak zostało napisane: "...po przyznaniu świadczenia...".
W decyzji jest wskazany dzień, od którego przysługuje prawo do emerytury.
Ważne! Prawo, a nie wypłata :)

W 2005 roku przeszłam na tzw "wcześniejszą emeryturę" po rencie.
Jestem rocznik 1949.Ukończywszy 60 lat (pracując nieprzerwanie na pół etatu od 2005r)wystąpiłam o przeliczenie emerytury z nową kwotą bazową ale mi odmówiono argumentując że należy mi się tylko emerytura wg "nowych zasad", Wypełniłam przesłane druki ale po miesiącu zorientowałam się że istnieją jeszcze inne korzystniejsze dla mnie możliwości przeliczenia emerytury i dowiedziawszy się ,że wstrzymano mi wypłatę wcześniejszej emerytury na styczeń bez porozumienia ze mną(mimo kilkakrotnych próśb telefonicznych o informację o jej wysokości)zgłosiłam wniosek o pilne wycofanie wniosku o nową emeryturę i prośbę o przyjęcie wniosku o emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym...Pani z informacji ZUS odmówiła mi przyjęcia tego wniosku...przyjęła tylko pismo z prośbą o przeliczenia i dziś otrzymałam 2 decyzje o przeliczeniu emerytury z kwotą TAKA SAMĄ JAK POPRZEDNIO...w jednej ZUS "ponownie mi ustala" w drugiej "przelicza emeryturę" od 01.01.2010 r tj.od miesiąca w którym wstrzymano wypłatę świadczenia.
Pytania:
Dlaczego nie przeliczono mi części socjalnej (pracowałam ponad 30 miesięcy)?
Czy należy mi się emerytura wg dotychczasowych zasad?
Kiedy lepiej odwołać się od decyzji ZUS...jeszce w starym roku (nadal pracuję-umowa o pracę wygasa 31 grudnia!) czy już w nowym roku?

Powrót