Ponowne uzyskanie ubezpieczenia zdrowotnego.

• Autor wątku Autor wątku hannakk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hannakk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Moja sytuacja wygląda następująco: otóż od lipca 2013 roku jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna i z tego tytułu przysługiwało mi prawo do świadczeń. We wrześniu 2013 roku postanowiłam podjąć pracę dla agencji pracy tymczasowej, aczkolwiek po odbyciu szkolenia zrezygnowałam. Nie powiadomiłam o tym facie urzędu pracy, gdyż myślałam, że nie jest to konieczne, nie uzyskałam żadnego przychodu, to były dosłownie 4 godziny szkolenia i mój potencjalny pracodawca nie powiadomił mnie, o tym, że zamierza odprowadzić składkę ZUS (w umowie nie ma takiego zapisu). W październiku i listopadzie dosyć intensywnie korzystałam z opieki zdrowotnej (musiałam poddać się operacji, chodziłam na kontrole) sprawdzano mi kartę NFZ za każdym razem i cały czas była aktywna. Aż do czasu. Poddawałam się rehabilitacji w okresie od 21.11.2013 r. i miałam na nią uczęszczać, do 4.12.2013 r. Wszystko było w porządku, aż do dnia 2.12, gdy to pani w rejestracji oznajmiła mi, że nie jestem ubezpieczona. Udałam się do urzędu pracy, panie w urzędzie powiedziały mi, że nie utraciłam statusu osoby bezrobotnej, cały czas mam prawo do świadczeń. Po powrocie do domu zadzwoniłam do NFZ, okazało się, że moja karta jest zablokowana i wówczas przypomniałam sobie o owym szkoleniu, okazało się, że w tym okresie została odprowadzona za mnie składka zdrowotna podwójnie i z tego powodu mam zablokowaną kartę. Pani w Urzędzie Pracy powiedziała, iż mogą mnie wyrejestrować z dniem zawarcia umowy (wrzesień), ale zarejestrować ponownie od grudnia i wtedy na nowo uzyskam prawo do świadczeń. Tylko wtedy figurowałabym przez 2 miesiące jako osoba niezarejestrowana w urzędzie pracy, czyli bez prawa do świadczeń. Tylko, że nikt o odprowadzeniu składek z tytułu umowy mnie nie powiadomił, a karta była aktywna do końca listopada. Czy gdybym zrobiła tak, jak poradziła mi urzędniczka z urzędu pracy, NFZ może cofnąć mi refundacje leczenia szpitalnego i wówczas wystawi mi fakturę za leczenie? Co mam zrobić, gdzie się udać?
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.

Powrót