Ponowne wydanie wyroku z klauzulą wykonalności

• Autor wątku Autor wątku bloondie1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bloondie1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Proszę o pomoc muszę złożyć wniosek do sądu o ponowne wydanie odpisu wyroku z klauzulą wykonalności ponieważ zagubiłam pierwszy. Jak napisać taki wniosek i czy mogę napisać o wydanie wyroku zaocznego,żebym nie musiała jechać na sprawę.Bardzo proszę o pomoc

Jesli wyrok z klauzula wykonalnosci był i poprostu go zgubiłas to jedziesz do Sądu do sekretariatu wypelniasz wniosek o wydanie odpisu wyroku-pllacisz 6 zl i Tobie wydają.Ja swój dostałam odrazu.Zadnej sprawy nie będzie;)

Odpis wyroku to nie to samo co tytuł wykonawczy. Tytuł opatrzony klauzulą wykonalności otrzymuje się tylko raz i tylko w jednym egzemplarzu. W przypadku jego utraty sąd nie może nadać ponownie klauzuli wykonalności. Warunkiem uzasadniającym wszczęcie postępowania o ponowne wydanie tytułu z klauzulą jest wykazanie przez uwiarygodnienie utraty nie z własnej winy tego tytułu. Postępowanie toczy się w dwóch etapach. W pierwszym, sąd na rozprawie która jest obligatoryjna ocenia czy wierzyciel wykazał utratę tytułu i wydaje stosowne postanowienie. W drugim sąd wydaje nowy tytuł umieszczając wzmiankę że jest on wydany wzamian utraconego.

Jak wyzej,kolejna sprawa o wydanie tytulu wykonawczego w miejsce utraconego.Nalezy napisac w jakich okolicznosciach Tytul zostal utracony i ewentualnie podac swiadkow.Czasami jest to dluzsze niz zalozenie nowej sprawy(choc wydaje sie to smieszne).Ja nie jezdzilam ,ale mialam ...adwokata(sprawa byla troche skomplikowana).

Witam
W nie wyjasnionych okolicznosciach utracilem tzw.nakaz zaplaty z klauzula wykonalnosci.
Wystąpiłem do sadu z wnioskiem o tresci:
Proszę o ponowne nadanie klauzuli wykonalności prawomocnemu nakazowi zapłaty z dnia ....wydanemu przez Sad Rejonowy w Pruszkowie syg.Akt .... przeciwko dłużnikowi .....
Klauzula wykonalności wydana w maju 2004 r. do w/w nakazu zapłaty została utracona/zagubiona/
Jest ona niezbędna do podjęcia czynności przez komornika.

Niestety został oddalony.Proszę o informacje co mogło być tego przyczyną i co można zrobić aby otrzymać ten dokument
Pozdrawiam Robert

Mam właśnie podobny problem. Ale mój oryginał wyroku jest u komornika. Żeby cokolwiek załatwić w urzędach itd. muszę za każdym razem okazać oryginał, ksero nie jest brane pod uwagę. Za każdym razem muszę do niego jechać i wypożyczać. A jest to dla mnie bardzo uciążliwe. Czy mogę prosić sąd o wydanie kopii, czy duplikatu. Mi nie zależy akurat na klauzuli NW, ale że tatuś jest pozbawiony praw.

guss napisał:
Żeby cokolwiek załatwić w urzędach itd. muszę za każdym razem okazać oryginał, ksero nie jest brane pod uwagę.
Złóż w sądzie wniosek o wydanie odpisu z klauzulą prawomocności (a nie: wykonalności). Takich możesz mieć ile chcesz. 6 zł za stronę.

Powrót