Ponowne wydanie wyroku z klauzulą wykonalności

• Autor wątku Autor wątku mocny12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mocny12

Użytkownik
Odpowiedzi
107
Witajcie,
Jakiś czas temu zapadł wyrok w Sądzie Apelacyjnym (tam chodziło o brak zapłaty wynagrodzenia), potem otrzymałem fizyczny wyrok opatrzony klauzulą wykonalności. Niestety, w wyniku pewnych perturbacji, wyrok ten zaginął (ten fizyczny egzemplarz) zanim został przekazany komornikowi. Co w takim wypadku? Z tego co czytałem, musi się teraz odbyć kolejna rozprawa, na której Sędzia wyda drugi egzemplarz tego wyroku. Moje pytanie brzmi; na taką rozprawę będę musiał czekać znowu kilka miesięcy?

mocny12 napisał:
Witajcie,
Jakiś czas temu zapadł wyrok w Sądzie Apelacyjnym (tam chodziło o brak zapłaty wynagrodzenia), potem otrzymałem fizyczny wyrok opatrzony klauzulą wykonalności. Niestety, w wyniku pewnych perturbacji, wyrok ten zaginął (ten fizyczny egzemplarz) zanim został przekazany komornikowi. Co w takim wypadku? Z tego co czytałem, musi się teraz odbyć kolejna rozprawa, na której Sędzia wyda drugi egzemplarz tego wyroku. Moje pytanie brzmi; na taką rozprawę będę musiał czekać znowu kilka miesięcy?
w celu wydania duplikatu prawomocnego orzeczenia sądu wraz z klauzulą wykonalności wnosimy wniosek do sądu który wydał i nadał klauzulę wykonalności do prawomocnego orzeczenia w trybie art, 794 kpc. Wniosek taki powinien zawierać min sygn akt, dane stron, żądanie wydanie duplikatu tytułu wykonawczego oraz informacje o utracie dokumentu np. zagubienie, zniszczeni itp. To ty musisz udowodnić czy uprawdopodobnić przed sądem, że doszło do zagubienia czy zniszczenia tytułu, do wniosku możesz dołączyć kserokopie utraconego tytułu wykonawczego jeżeli zrobiono to dla siebie zanim go utracono, to może przyspieszyć sprawę ale nie musi.

Powrót