Ponowne wyegzekwowanie alimentów zaległych.

• Autor wątku Autor wątku HaseoSaber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HaseoSaber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Myślę iż dobry dział wybrałem ale jak by co to proszę o przeniesienie.
Moja sprawa wygląda tak.
Otóż na mnie i moją siostrę były zasądzone alimenty. Pełnomocnictwo miałem ja oraz moja matka z racji tego, że siostra była niepełnoletnia. Ojciec nie płacił i uzbierała się sumka dość pokaźna (już kilka ładnych lat mineło). Mama zmarła 4 lata temu a dowiedziałem się, że ojciec ma legalną pracę, więc wystąpiłem z wnioskiem o wszczęcie egzekucji zaległych alimentów. Niestety dostałem odpowiedź, że zarówno ja jak i moja mama musi wystąpić z takim wnioskiem.
I teraz nie wiem czy pełnomocnictwo przeszło na moją siostrę automatycznie czy muszę jakieś pismo do sądu pisać aby siostra była swoim pełnomocnikiem i można było wszcząć egzekucję.
Mam nadzieje, że sprawę wyjaśniłem zrozumiały sposób i ktoś będzie mnie mógł nakierować.
Pozdrawiam

Ktoś wie jak to ugryźć?

siostra jest pelnoletnia wiec nie musi miec zadnego pelnomocnika. czy wogole egzekucja byla wczesniej? bo jesli nie bylo alimenty sie juz przedawniły. bo przedawniają sie po 3 latach, chyba ze egzekucja trwa, to wtedy dlug rosnie.

Powie tak komornikowi niegdy nie udało się sciągnać jakiejkolwiek kwoty z powodu braku pracy dłużnika. Z tego co wiem dłużnik aktualnie pracuje w pełni legalnie więc chciałem aby komornik zaczął ściągać zaległe alimenty (łącznie ok 100 tyś), więc napisałem list ale dostałem odpowiedź, że taką prośbę musi też wysłać moja mama która już nie żyje i teraz nie wiem czy siostra sama musi napisać że mama nie żyje i ona sama siebie reprezentuje czy trzeba iść do sądu żeby ponownie walczyć o tą kwotę.

Siostra musi sama wniesc pismo do komornika i nie potrzebuje nic wyjasniac.Sama siebie juz teraz reprezentuje.

Powrót