Ponownie Komputronik - zwrot lub wymiana na nowy ???

• Autor wątku Autor wątku Trom55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trom55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

W sobotę dokonałem zakupu laptopa w siedzibie sklepu Komputronik jako klient indywidualny. Komputer zamówiłem kilka dni wcześniej również w siedzibie z opcją dostawy i odbioru w sklepie. Sprzęt odbebrałęm osobiście w sklpeie sprawdzając jego stan wizualny i włączając go w celu sprawdzenia, że z matrycą jest wszystko ok. Z racji tego, że od razu trzeba było konfigurować windowsa itd nie robił nic więcej w sklepie i zabrałem sprzęt do domu. W domu po przejściu przez konfigurator startowy Windowsa i utworzeniu użytkownika okazało się, że komputer ma problem z połączniem internetowym Wifi. Łączy się po chwili traci zasięg i nie da sie go ponownie podlączyć do sieci bez zresetowania routera, przy okazji powoduje, że pozostałe urządzenia też tracą łączność z internetem. W niedziele, wziąłem komputer do rodzicó gdzie jest inny operator i tam problem również się pojawiał a na dodatek karta sieciowa potrafiła się zupełnie odłaczyć, że nie była widoncza przez system Windows. Wczoraj ściągnąłem do domu informatyków z firmy, która dostarcz nam internet by sprawdzićroute i ustawienia sieci. Firma stwierdziła poprawnie skonfigurowane połączenie i router przy czym w trakcie weryfikacji karta sieciowa również znikała i nie była widoczna przez syste. Nie pomogło również zainstalowania i aktualizacja sterowników karty sieciowej i update windowsa - wyskakuje błąd karty w menadżerze urządzeń. Może trochę, za dużo szczegółów.

I teraz pytanie - czy w związku z tym, że laptop posiada wady ukryte (towar niezgodny z umowa?) mogę dokamagać sie w Komputroniku wymiany towaru na nowy ponieważ nie chcę wchodzić od razu w procedurę gwarancji poroducenta, do czego się odwołać ? Jeśli tak co sprzedawca powiniene zrobić w takim wypadku ?

Z góry dziękuje za pomoc.

kc art.560
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.

§ 3. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.

§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna

Czyli jeżeli sprzedawca wymieni towar na wolny od wad lub dokona niezwłocznej naprawy to nie mam prawa odstąpić od umowy ?

Rozumiem, że zgodniez § 2 mam całkowite prawo żądać wymiany towaru na nowy, który będzie wolny od wad i nie muszę godzić się na naprawę i korzystanie/rozpoczęcie akcji gwarancyjnej u producenta ? Czy w momencie wymiany na nowy produkt sprzedający ma obowiązek rozpocząć okres gwarancyjny od nowa od momentu wydania nowego towaru ?

W takim razie z czego skorzyć gdy chce się otrzymaćnowy towar (bez naprawy) lub odstąpić od umowy ?

Czy czasem zacytowany powyżej fragment KC jest nieaktualny ?

Ja znalazłem taką wersję :

[Art. 560.]

[§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.]

Który jest aktualnie obowiązującym i pytanie zasadnicze - czy muszę zgodzić się naprawę czy też mogę kategorycznie żądać wymiany towaru na nowy ?

Ostatnia edycja:
OK - byłem dzisiaj w Komputroniku i chciałem wybadać sytuację i podejście, powołałem się na art. 560 KC a sprzedawca upierał się, że towar zostanie wysłany do ekspertyzy i jeśli będzie to możliwe to zostanie naprawiony a jeśli nie to zostanie wymieniony na nowy. Jutro wybieram się tam jeszcze raz tym razem oficjalnie z pisemnym odwołaniem. Rozumiem, że mam całkowite prawo do wymiany towaru na nowy i nie muszę zgadzać się na naprawe ?

Powrót