Ponowny nakaz zapłaty po 3 latach

• Autor wątku Autor wątku managra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

managra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam,mam dość skomplikowaną sprawę dotyczącą długu w play. dług został przekazany do firmy fast finance ,dług wynosił 2tys z groszami, spłaciłam ok.1tys potem byłam w szpitalu, leczyłam się, trudna sytuacja finansowa w efekcie przeprowadziłam się do rodziców a o długu zapomniałam z powodu szpitala, leczenia. w 2010r został wydany nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, teraz kolejna jest sprawa. ile czasu nakaz sądowy jest ważny? co mam zrobić jak się leczę, wychodzę z depresji nie posiadam żadnego mienia w obecnej chwili nie pracuję. od 2 lat przebywał u rodziców, na warunkach, odpracowując bo mam swoje lata, uczę się , jestem na bezrobociu. 15 lat nie mieszkałam w domu. czy mogą egzekwować dług od moich rodziców np.,że mieszkam, jestem zameldowana , z czegoś korzystam, więc to jakby moje!? czy może być tak? F.F doliczyła mi odsetki + koszta sądowe i teraz jest 3,5tys czy to słuszne? czy jest możliwe aby sąd uchylił nakaz zapłaty albo zamienił na jakieś zadośćuczynienie ze względu na brak dóbr materialnych i sytuacje, w której wzięłam komuś tel w play (z powodu zgonu z przyczyn nie naturalnych, oszustko policjantów, zostanie bez niczego, bez mieszkania w 1 chwili, mając na sobie tylko to w co byłam ubrana)

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!!!!!!!!!!!!!!!

Czy dług bezpośrednio od Twoich rodziców można egzekwować? Nie bardzo, ale mogą dostać rykoszetem - może zostać zajęty i spieniężony przez komornika majątek znajdujący się pod Twoim adresem zameldowania. Wierzyciel może naliczać odsetki. Nie ma znaczenia, że telefon był na kogoś - to Ty podpisałaś umowę i to Ty musisz spłacić ten dług!

najpierw to polecam opisać raz jeszcze, tylko bez chaosu bo na razie to same dziwolągi: wyrok nakazowy(??), 3,5 tys z 1 tysiąca itd. napisz w punktach po kolei, rzeczowo to będzie można coś powiedzieć w temacie

Powrót