ponowny staż na tymsamym stanowisku u tego samego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku marmara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmara

Stały bywalec
Odpowiedzi
624
W grudniu 2014 roku zakończyłam staż unijny na stanowisku pracownik biurowy.
Teraz od maja 2016 r. rozpoczęłam staż z PUP, ale już nie unijny u tego samego pracodawcy na tym samym stanowisku.

Czy to jest w porządku? Czy nie będę musiała oddać stypendium, ponieważ mam ponowny staż na tym samym stanowisku u tego samego pracodawcy?

Nie jest w porządku, ale tutaj konsekwencje służbowe powinien ponieść pracownik PUP, który skierował Panią na staż na tym samym stanowisku u tego samego organizatora, naruszając tym samym prawem przewidziane wytyczne.

Ostatnia edycja:
Czy mam coś zrobić / zgłosić ?

Zawsze byłam pracownikiem biurowym/administracyjnym a staże dotyczą tematu który mam w "jednym palcu"- tzw. pozostali pracownicy obsługi biurowej.

Pracy po stażu nie otrzymam - staż bez gwarancji zatrudnienia. Już drugi raz.

Czy mam obowiązek poinformować PUP ?

Skoro ma Pani świadomość, że staż nie jest realizowany zgodnie z literą prawa, to należy to zgłosić. Odrębną sprawą są konsekwencje wobec pracownika PUP, który do tego dopuścił.
Z drugiej strony warto może jeszcze upewnić się jak wyglądają okoliczności od strony formalnej. Być może PUP nie miał świadomości, że faktycznie będzie Pani wykonywać to samo?
Proszę określić stanowisko stażu (zgodnie ze skierowaniem i pozostałymi dokumentami) zarówno aktualne i poprzednie. Zakres czynności wskazany w PUP jest dokładnie taki sam?

1-szy staż oraz 2-gi staż :stanowisko-pozostali pracownicy obsługi biurowej kod zawodu 411090;
czynności 1 staż:
1.prowadzenie rejestrów, klasyfikacja i segregacja dokumentów; to samo w drugim stażu
2.sortowanie, rejestrowanie, dostarczanie korespondencji;
3.obsługa urządzeń biurowych;to samo w drugim stażu
4.powielanie dokumentów;
5.zapoznanie z obowiązującymi przepisami i programem komputerowym;
6.redagowanie pism;to samo w drugim stażu
7.kompletowanie,obsługa korespondencji;
8.obsługa petentów;to samo w drugim stażu
9.wprowadzanie danych do komputera; to samo w drugim stażu
10.wykonywanie szeregu niesklasyfikowanych czynności biurowych;to samo w drugim stażu
czynności 2 staż:
1.obsługa petentów;to samo w pierwszym stażu
2.redagowanie pism;to samo w pierwszym stażu
3.wprowadzanie danych do komputera,to samo w pierwszym stażu weryfikowanie ich, dokonywanie korekt;
4.generowanie wydruków;
5.klasyfikowanie i segregowanie dokumentów;to samo w pierwszym stażu
6.przyjmowanie zgłoszeń i wniosków najemców;
7.obsługa urządzeń biurowych;to samo w pierwszym stażu
8.prowadzenie rejestrów;to samo w pierwszym stażu
9.wykonywanie szeregu niesklasyfikowanych czynności biurowych;to samo w pierwszym stażu

Ogólnie dodam, że pracowałam w biurze i w administracji (stanowisko-pracownik administracyjny)przed tymi stażami, więc temat mam w jednym "palcu" -bez tych staży.

Muszę poinformować PUP?
Nie chciałabym oddawać potem stypendium.

Ostatnia edycja:
Na drugim stażu powielonych jest tylko 7 czynności, natomiast 2 są kompletnie inne, ale istotne jest tutaj czy to są te same rejestry, czy redagowanie pism jest w tym samym zakresie, czy dane wprowadzane do komputera obejmują ten sam zakres co przy poprzednim stażu, czy obsługa interesantów polega na tym samym co wcześniej itp.
Być może Pani PUP uznał, że pomimo tożsamego stanowiska, to jednak zakres stażu obejmuje inny program niż dotychczas.
Sprawa nie jest jednoznaczna, dlatego warto na piśmie zwrócić się do PUP o indywidualną interpretację Pani przypadku w odniesieniu do zapisu określonego wprost w § 1. 3. Rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych:"Bezrobotny nie może odbywać ponownie stażu u tego samego organizatora na tym samym stanowisku pracy, na którym wcześniej odbywał staż (...)". Na forum internetowym tego nikt nie jest w stanie ocenić.

W mojej ocenie należy niezwłocznie zapytać PUP o zasadność skierowania Pani na ponowny staż u tego samego organizatora.

Ostatnia edycja:
Powrót