Ponowny zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku czeki_2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czeki_2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, od stycznia byłem zarejestrowany w urzędzie pracy i ledwo się załapałem na zasiłek dla bezrobotnych bo parę miesięcy mi odpadlo po drodze bo się nie lapalo pod minimalna krajowa. Po 4 miesiącach bycia na zasiłku podpisałem umowę o pracę, zanioslem umowę do urzędu pracy i zostałem wyrejestrowany, po kilku dniach pracy umowę rozwiązałem z pracodawcą. Pytanie brzmi czy rejestrując się teraz ponownie w urzędzie pracy będzie mi przysługiwać zasiłek? Ponieważ przez te 4 ostanie miesiące byłem na bezrobociu więc te dni przepracowane do zasiłku mi się nie liczyly więc nie będę miał wymaganych ilości dni w tych 18 miesiącach tak? Czy zostanie mi to kontynuowany? Co mam zrobić w tej sytuacji?

Czemu umowa zostala rozwiązanie?

Na porozumieniu stron. Ja złożyłem o wypowiedzenie i na podstawie porozumienia stron rozwiązalismy. Dodam ze te praca byla znaleziona przeze mnie i sam załatwiłem, nie było to przez skierowanie przez urząd pracy

Przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron czeka się na zasiłk bodajże 3 mies. I nie ma znaczenia że samemu się znalazło

Bez znaczenia ile mam przepracowanych miesięcy w ostatnim czasie?

Tak. Bo sam zrezygnowales z pracy. Gdyby cie zwolnili to co innego.

czeki_2009 napisał:
Bez znaczenia ile mam przepracowanych miesięcy w ostatnim czasie?

Tak bo to powrót na zasiłek ale trzy miesiące trzeba będzie poczekać

Nie prawda. Nic nie będziesz musiał czekać. Po rozwiązaniu umowy masz 14 dni na ponowną rejestrację. Jeśli zmieścisz się w tym terminie, wracasz na kontynuację zasiłku. Sposób rozwiązania umowy ma znaczenie przy przyznawaniu zasiłku. W przypadku kontynuacji, możesz zostać nawet zwolniony dyscyplinarnie.

Powrót