Porada dotycząca oprogramowania oraz zmiany licencji.

• Autor wątku Autor wątku parox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

parox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Chciałbym się poradzić na temat oprogramowania. Mianowicie w planach mam duży projekt(y). Chciałbym użyć jakiejś dystrybucji Linuksa o otwartym kodzie źródłowym jako bazy do kontynuowania moich prac. Wiem na pewno iż możliwe jest edytowanie ów kodu, aczkolwiek jest także haczyk.

Jak to jest z późniejszą zmianą licencji oraz komercjalizacji zmodyfikowanego przeze mnie kodu?

Dystrybucje które mnie interesują to Ubuntu oraz Debian. Ewentualnie jeśli z tymi są jakieś problemy mogę się zdecydować na inne.

Z góry dziękuję za poradę oraz odpowiedź.

Pozdrawiam.

parox napisał:
Jak to jest z późniejszą zmianą licencji oraz komercjalizacji zmodyfikowanego przeze mnie kodu?
zadajesz bardzo szczegółowe pytanie, na które odpowiedź znaleźć można wyłącznie w konkretnych licencjach, na których rozpowszechniane są poszczególne systemy. Licencja do każdego systemu może być (i zapewne jest) inna, nawet, jeśli się podobnie nazywają.

Co do GPL-a , jeśli program, z którego korzystało się, tworząc z niego program pochodny lub uzupełniało się swoje oprogramowanie, był na licencji GPL, to i wszystko co powstało z jego udziałem może być wyłącznie licencjonowane jako GPL. Ale i sam GPL też ma kilka wersji...

Nie ma ratunku, musisz przestudiować licencja...

Rozumiem. Niestety większość Dystrybucji GNU/Linux opiera się o GNU GPL. A hjak to jest z licencjami BSD, OpenSource? Bądź teź ktoś zna licencję która zezwala na późniejszą jej zmianię?

Ewemtualnie zapewne istnieją jakieś kruczki które pomogą w ominięciu zasad, nie był by ktoś chętny by przeanalizować ów licencje?

Powrót