Porada - rozwód, a wszystkie umowy na małzonce

• Autor wątku Autor wątku dlot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dlot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Cześć, chciałbym pomóc koleżance, bo mąż ją zdradził i wystąpi o rozwód. Powiedziała że chce go z orzeczeniem o jego winie.

Jednak to szybkie nakreślenie sytuacji, a dalej nie wiem jak jej można pomóc bo ma ogromne zobowiązania i wszystko jest na niej, a on się wszystkiego wyparł.

- kilka kredytów, sporych, wszystko na nią bo on miał pieniądze pod stołem i samozatrudnienie, powiedział że on ich nie chciał brać że to jej sprawa jest
- wzięli psa którego nawet słyszałem że to on chciał bo poprzedniego opłakiwał bo zdechł że starości, pies ma neurologiczna chorobę, nie chce dawać ani na leczenie, ani wyprowadzać go przez co musi brać opiekunkę która go wyprowadza bo inaczej do pracy nie pójdzie
- telefon komórkowy w sensie aparat plus abonament na nią, a on korzysta - czy jedynym wyjściem jest zgłoszenie żeby go zablokowali i wydali nowa kartę?
- takie ogólne tematy jak można ją zabezpieczyć bo zostanie bez grosza

Nie wspomnę że mają też chorego kota który dopiero odbył operacje za 5000 zł, a on tydzień przed rozstaniem poprosił żeby wzięła kolejny kredyt na leczenie zwierząt i jego bo się rozchorował też, chyba w ramach makbetowskiego syndromu zdradzania żony.

1. Kredyty - zaciągnęła to niech spłaca. Czytaj art. 41 kodeksu rodzinnego.
2. Pies i kot - alimentów na zwierzaki sąd nie zasądzi.
3. Telefon - może wypowiedzieć umowę również.
Lepiej niech się przygotuje do podziału majątku, skoro on nie potrafi udokumentować dochodów. O ile jest co dzielić. Czytaj o nierównym udziale w majątku wspólnym - art. 43. Co chce osiągnąć przez orzekanie o winie? Tylko satysfakcję?

dlot napisał:
- kilka kredytów, sporych, wszystko na nią bo on miał pieniądze pod stołem i samozatrudnienie, powiedział że on ich nie chciał brać że to jej sprawa jest
Na co zostały przeznaczone środki pozyskane z tych kredytów? Czy mąż wyrażał formalnie zgodę na ich zaciąganie?
dlot napisał:
- telefon komórkowy w sensie aparat plus abonament na nią, a on korzysta - czy jedynym wyjściem jest zgłoszenie żeby go zablokowali i wydali nowa kartę?
Czy między małżonkami jest wspólność czy rozdzielność majątkowa? Generalnie to pana koleżanka jest abonentem i dysponuje umową, może składać różne dyspozycje u operatora sieci.
dlot napisał:
- takie ogólne tematy jak można ją zabezpieczyć bo zostanie bez grosza
Może starać się o zaspokajanie potrzeb rodziny w ramach zabezpieczenia w toku sprawy o rozwód a także w toku sprawy o rozwód wnosić o zasądzenie na nią alimentów na czas po rozwiązaniu małżeństwa. Wydatki na zwierzę zalicza się do potrzeb rodziny (potrzeb gospodarstwa domowego). Na jakim etapie jest sprawa o rozwód?

Powrót