Porada w sprawie umowy

• Autor wątku Autor wątku fluentpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fluentpl

Witam,
jakiś czas temu założyłem tutaj temat w sprawie wystawiania przeze mnie rachunków, jako osobie prywatnej - https://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/821811-czy-moge-wystawic-rachunek-fakture-nie-majac-dzialalnosci.html#post4332174

Skorzystałem też z porady prawnej i w obu wypadkach zostałem powiadomiony, że mogę takie rachunki wystawiać, tak też zrobiłem i wysłałem rachunek firmie zajmującej się promocją moich utworów w serwisie YouTube.

Za pierwszym razem, gdy zostałem poproszony o FAKTURĘ VAT, wystawiłem takową,z numerem PESEL nie będąc zupełnie świadomym, że nie wolno mi wystawiać takich dokumentów. (Byłem kompletnie zielony a firma ponaglała mnie w tej sprawie).
Z tego powodu, zorientowałem się w temacie i teraz wysłałem RACHUNEK już bez vatu.
Jednak w odpowiedzi na moje pytanie, kiedy zostaną wypłacone pieniądze otrzymałem taką odpowiedź:

Pieniądze są na razie wstrzymane - nie mam pewności, czy faktura, którą wystawiłeś jest poprawna - proszę o informację od Twojego księgowego, że tą sprawę z kimś konsultowałeś.

P.S. Za wystawienie tego typu faktur bez podstawy księgowejj grożą konsekwencje prawne. Już raz wstawiłeś mi fakturę bez pokrycia, którą opłaciłem narażając się również na odpowiedzialność karno - skarbową."

Odpowiedziałem więc, że bardzo przepraszam, za poprzednią fakturę, nie zostałem powiadomiony podpisując umowę, że takie dokumenty będę musiał wystawiać i robiłem to po raz pierwszy, już wiem, że nie mogę. Ale konsultowałem poprawność wystawionego rachunku i jest już wszystko w porządku.

Pieniędzy jednak dalej nie otrzymałem, i chodzi mi o to, czy firma ma w ogóle prawo wstrzymywać taką wypłatę, biorąc pod uwagę fakt, że w umowie nie ma wzmianki o jakimkolwiek wstrzymywaniu wypłaty, jeśli nie dostarczę rachunku/faktury, jedynie jeśli dochód nie przekroczy 200 zł, a kwota do wypłaty to ponad 1000 zł.

Czy mogę ponaglić firmę czy mają podstawę do wstrzymywania wypłaty pieniędzy ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót