Porady i wskazówki dotyczące życia w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku mwmw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mwmw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Wraz z mężem wybieramy się do Niemczech, chcielibyśmy tu rozpocząć nowe życie i polepszyć troszkę swój standard życiowy gdyż w Polsce nie jest on za wysoki. Bardzo proszę o porady od czego powinniśmy zacząć gdy już przyjedziemy, chodzi mi o formalności co w jakiej kolejności,mam na myśli meldunek, konto w banku itp. oczywiście wiemy że na początek musimy znalezć mieszkanie, ale co pózniej powinniśmy zrobić żeby móc zacząć szukać pracy i gdzie jej szukać najlepiej, w urzędzie pracy, czy może w prasie, czy przez internet?? Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, na pewno znajdzie się ktoś życzliwy kto pomoże i udzieli kilku wskazówek, pracowaliśmy już za granicą i wiem jak czasem takie banalne dla kogoś informacje czy wskazówki mogą pomóc innej osobie. Jeśli chodzi o język to znamy podstawy niemieckiego, natomiast ja bardzo dobrze mówię po angielsku, czy to pomoże. Czy Niemcy używają angielskiego i czy na przykład w urzędach jest szansa że załatwię wszystko używając tego jezyka ??

nie zapomnijcie o ubezpieczeniu zdrowotnym obowiazkowym i Freizügigkeitsbescheinigung(na pobyt)jak udowodnicie ze macie srodki na utrzymanie i ubezpieczenie zdrowotne wydadza bez problemu:)

jak nie macie pozwolenia na prace to w urzedzie pracy nie zarejestruja was..pozostaje szukac na wlasna reke pracy ,,hmm(bez pozwolenia)
mieszkanie tez nie wiem kto wam wynajmie poszukujacym pracy

Dziękuje za te informacje.
Więc co powinniśmy najpierw zrobić od czego zacząć krok po kroku i jak załatwić ubezpieczenie zdrowotne i gdzie, może orientujesz się jaki to jest koszt finansowy?
Wiem że to babnalne pytania, ale dla nas to bardzo ważne jesteśmy naprawdę zdeterminowani żeby wyjechać i takie informacje od osób które to przechodziły są bardzo pomocne;)

nie wiem ile bedzie kosztowalo was takie ubezpiecznie
ale jest drogie,,nawet bardzo
w Google info ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech

Powrót