Porat spolecznosciowy - nagminne obrazy, wyzywanie.

• Autor wątku Autor wątku myszka611
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszka611

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Chciałabym się poradzić was. Otóż posiadam profil na pewnym portalu społecznościowym. Niestety nie ma on możliwości zablokowania wpisywania komentarzy. Nagminnie od jakiegoś roku, co jakiś czas dostaje bardzo obraźliwe i wulgarne komentarze. Ostatnio bardzo się nasiliły. Niestety wszyscy mogą to oglądać, czytać, komentować. Już mam tego dość i powoli psychicznie mnie to wykańcza.
Przykłady komentarzy to np:

"ej to ja mam lepszy pomysł zbieraj swoich kurwistrzałów amantów jebanych żeby mi najebali co ?
Chętnie komuś rozpierdole baniak Pamiętaj suko
Na Słowa,Na Ręce ale nigdy na noże"

"Od tego Uderzania w Klawiaturę to ci kurwa spuchną paluchy :/"

"kurwo zgrzybiała jak ciągniesz pałe to dostajesz epilepsji kurwisko jebane jedno i to samo odpowiada"

Wszyscy moi znajomi to widzą, nie wiem co z tym robić? Mam dane jednej z osób, która to pisze, druga jest anonimowa.
Czy gdy pójde na policje potraktuje ona mnie poważnie?

Znasz jedną osobę? To:

-Możesz wystąpić do sądu z pozwem cywilnym o naruszenie dóbr osobistych art 23-24 kc.

-Jeśli doszło do pomówień to ma zastosowanie 212 kk, ale także z oskarżenia prywatnego.

Co więcej wystąp do administratora portalu o zablokowanie delikwenta i usunięcie tych komentarz.

W zasadzie to chodzi mi o tą drugą osobę, bo ta druga więcej mnie obraża, jest bardziej wulgarna.
Co policja może zrobić w tej sprawie? Mogłaby namierzyć sprawce i jego dane osobowe po adresie IP?

gryffinian, bardzo Cię proszę, jestem zielona. Tak na prawdę to nie wiem jak postąpić słusznie w tej sprawie. Jeśli mógłbyś wytłumaczyć mi to tak prosto, jak laikowi. Co mogę, na co się powołać, np. w momencie udania się na komisariat itp.

Cóż po prostu trzeba by iść na komisariat najlepiej z wydrukami i adresem IP i poprosić o pomoc w ustaleniu danych celem pociągnięcia tej osoby do odpowiedzialności, ale nie miałem z tym styczności i niestety nie wiem co policja na to (czytałem, że podobno policja nic z tym nie musi robić, ale nie wiem serio).

Wydaje mi się, że może być problem z uzyskaniem danych jeżeli policja przyjmie, że to przestępstwo prywatnoskargowe i odmówi wszczęcia postępowania bez wcześniejszego uzyskania danych. Warto jednak moim zdaniem złożyć zawiadomienie.

Powrót