Poręczenie - Bardzo pilna sprawa

• Autor wątku Autor wątku jagodziarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagodziarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witajcie,

Mam bardzo pilną sprawę , mianowicie . Umowę poręczenia ,która podpisałem 19.01.2016 była na okres 3 miesięcy .

Co teraz robić ? Z jakim dniem mam teraz liczyć ,że ona wygaśnie? Poręczenie jest na Umowę Pożyczki , której dłużnik jeszcze nie spłacił . Co radzicie :(?

Edit.
W mojej umowie jest również taki podpunkt:

Poręczyciel oświadcza, że wykona zobowiązanie bezwłocznie po zawiadomieniu, iż dłużnik ma opóźnienia w zwrocie pożyczki

Ostatnia edycja:
Sory za 2 posta... błąd

W związku z tym ,że termin poręczenia jest 3 miesięczny, i kończy się 19.03 marca , a jak skończy się to po prostu nie będę mógł go wyegzekwować?

oraz co zrobić jak Poręczyciel też nie ma pieniędzy a w punkcie, który mam na umowie jest napisane: Poręczyciel oświadcza, że wykona zobowiązanie bezwłocznie po zawiadomieniu, iż dłużnik ma opóźnienia w zwrocie pożyczki

Oznacza to dokładnie to co w umowie że dług zostanie ściągnięty od ciebie. Potem możesz próbować ściągać od pierwotnego wierzyciela w sądzie cywilnym

@Loco1

Chodzi mi o to ,że od tego Poręczyciela prędzej ściągne dług niż od Pożyczkobiorcy. Dlatego chcę się dowiedzieć co mam poczynić , aby odzyskać dług od Poręczyciela gdy okres Poręczenia jest tylko na 3 miesiące i kończy się z dniem 19.03

Zacytuj punkt umowy na podstawie ktorego twierdzisz, ze poreczycielem jestes tylko na okres 3 miesiecy.

To nie Ja jestem tutaj poręczycielem. Ja jestem pożyczkodawcą . I mam w tej umowię taki § Niniejsze Poręczenie zostaje udzelone na okres 3 miesięcy

Ale mam też taki § Poręczyciel oświadcza ,że wykona zobowiązanie bezzwłocznie po zawiadomieniu, iż dłużnik ma opóźnienia w zwrocie pożyczki

Powrót