Poród i macierzynski

• Autor wątku Autor wątku be_cia5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

be_cia5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Od roku pracuje legalnie w Szkocji.
Jestem w 4 miesiącu ciąży. Planuje na poród i macierzyński wrócić do Pl. Moje pytania : :)
1. Czy będę normalnie dostawać macierzyński jeśli urodzę w Pl??
2. Czy muszę powiedzieć pracodawcy i położnej że wracam do Pl??
3. Nie zamierzam zamykać kont bankowych ( ponieważ nie wiem czy po macierzyńskim nie wrócę do UK) czy muszę wypełnić jakieś formalności związane z porodem w pl??
4.Czy w pl przysługuje mi prawo do normalnej- bezpłatnej opieki zdrowotnej - poród ( nie mam ubezpieczenia )??
5.Czy jest coś ważnego o czym nie wiem jakieś formalności ??
dziękuje bardzo za odpowiedz:)

aha i jeszcze czy po urodzeniu dziecka musze dostarczyc jakis dokument do uk ??

1 tak
2 nie
3 jezeli chodzi o bank to nie
4 trudno powiedziec czesto kobiety, ktore rodza nie placa za porod i opieke okoloporodowa, znam jednak przypadki,ze kobiety rodzace w PL nie majace tam ubezpieczenia taki rachunek dostaly. WG. przepisow unijnych jezeli planujesz porod w innym kraju EU to powinnas poinformowac o tym polozna ona powinna odnotowac to w Twojej karcie i dac Ci do wypelnienia formularz, na podstawie, ktorego NHS wydaje pozwolenie na " leczenie po za uk" wowczas z takim pozwoleniem mozesz za darmo urodzic dziecko w PL ( o jak to brzydko brzmi )
5 nie wiem o czym jeszcze wiesz.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi:)
Nurtuje mnie pytanie czy jeżeli nie powiadomię położnej to ona nie bedzie drozyc tematu co sie ze mna dzieje, nagle 2 miesiace przed porodem zniknełam nie stawiam sie na wizyty itp.

spotkalam sie z przypadkiem, kiedy dziewczyna nie dopilnowala aby polozna wszystko prawidlowo odnotowala ( dziewczyna byla ubezpieczona w PL wiec nie potrzebowala zgody lecz tylko informowala , ze rodzi po za uk ) 3 tyg po porodzie, ktory odbyl sie w PL maz w UK otrzymal rachunek do zaplaty za wczesniejsze uslugi medyczne podczas ciazy. Nie twierdze,ze byly one zgodne z przepisami bo oboje byli tu ubezpieczeniu rowniez. Natomiast kosztowalo ich to duzo zalatwiania i nerwow.

Powrót