Poród w DE, Paszport, Pesel, Meldunek

• Autor wątku Autor wątku asioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asioo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam pytanie. Jestem razem z dwójką dzieci zameldowana w PL na mieszkaniu rodziców, których obecnie w PL nie ma. W tej chwili jestem w ciąży, mąż pracuje w DE, końcem sierpnia zamierzam z dziećmi do męża dołączyć, tam się zameldować, mieszkać, żyć i rodzić nasze 3 dziecko. Będę potrzebowała wyrobić dziecku dokumenty, np paszport, do którego potrzebny jest PESEL dziecka. Czy to prawda, że aby dostać PESEL dziecko musi mieć meldunek w Polsce(tam gdzie jestem zameldowana)? Ale zaś nie mogę dziecka tam zameldować, bez obecności właścicieli mieszkania(moich rodziców), którzy nie mają możliwości zjazdu po moim porodzie. Kiedy rodzę w Polsce dziecko z automatu jest meldowane tam gdzie matka, natomiast czy to prawda, że kiedy rodzę za granicą, to musi je zameldować właściciel mieszkania?
Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć.

wzsystko jest opisane dokladnie na stronie konsulatu RP w Berlinie. Konsulat moze na twoj wniosek wyrobic ci Pesel dla dziecka urodzonego za granica, bez zadnego zameldowania w Polsce
Pierwszy paszport dla dziecka mozna wyrobic bez peselu, potem musisz umiejscowic niemiecka metryke urodzenia w polskim USC i dopiero wtedy dziecko dostanie nastepny paszport

W Niemczech wlasciciel mieszkania nigdy nie melduje nikogo, tylko dana osoba sama sie melduje w urzedzie meldunkowym,

Ok, dziękuję za szybką odpowiedź.
Termin porodu mam na początek listopada, po porodzie odbieram niemiecką metrykę dziecka. W połowie grudnia zamierzam jechać do PL na święta do rodziny. Czy lepiej w takiej sytuacji wyrobić dziecku pierwszy paszport bez PESEL, a w PL z metryką i Peselem wyrobić właściwy Paszport, czy lepiej od razu w DE wszystko załatwić? Jest szansa że wyrobią się z tym w 6 tygodni. Ile jest ważny ten pierwszy paszport bez PESEL?

w polsce nie mozna wyrobic paszportu bez zameldowania

Dzieciom do lat 13 wydaje się:

paszporty tymczasowe z ważnością na 1 rok. Tylko pierwszy paszport tymczasowy dla dziecka urodzonego w Niemczech może być wydany na podstawie niemieckiego aktu urodzenia i bez numeru ewidencyjnego PESEL.

Paszport dla osoby małoletniej do lat 18

Dziękuję Pogodniak, czyli paszport w PL odpada. A orientujesz się jak długo może potrwać wydanie paszportu, razem z oczekiwaniem na metrykę, wydaniem numeru PESEL w konsulacie, i oczekiwaniem na sam paszport na 5 lat? I czy dobrze wnioskuję(z podanej strony), że najbliższy konsulat od naszego zamieszkania w Besigheim jest we Frankfurcie? To jest prawie 200 km. Czy po pesel muszę być tam osobiście, czy wystarczy wysłać wniosek pocztą, a później osobiście w konsulacie PESEL odebrać i w tym samym dniu złożyć wniosek o paszport?

"czy to prawda, że kiedy rodzę za granicą, to musi je zameldować właściciel mieszkania?"
"W Niemczech wlasciciel mieszkania nigdy nie melduje nikogo, tylko dana osoba sama sie melduje w urzedzie meldunkowym,"
Chodziło mi o meldunek w PL, w miejscu stałego zameldowania matki. Poza oczywistym meldunkiem w DE.

we frankfurcie jest konsulat honorowy, tam nie wydaja takich dokumentow

zadzwon np. do konsulatu w Köln, to ci powiedza wszystko

Hej tydzien temu urodzilam coreczke i co musze zalatwic jakie papiery gdzie odebrac akt urodzenia czy sami wysylaja bo juz sama nie wiem strasznie sie pogubilam w tych dokumentach i papierach. Wiem ze akt urodzenia potrzebny jest do kindergeld i elterngeld ale gdzie i jak go zalatwic to nie wiem. Pomocy./..

pierwszy akt po narodzinach trzeba odebrac osobiscie w Standesamt ,nastepny akt mozna juz zamowic online

a zeby odebrac akt urodzenia cos potrzebuje? Jakies dokumenty moj akt urodzenia i mojego partnera??

Powrót