Poród

• Autor wątku Autor wątku Lukasz Sz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz Sz.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
W lipcu mam termin porodu, jestem na zwolnieniu lekarskim
i dostaje kasę z ZUSu, bo jestem zatrudniona tu w Polsce.
Mój mąż pracuje legalnie w Niemczech.
Mam pytanie nie co do jakości porodu, ale raczej co do korzyści
jakie się wiążą z porodem w Niemczech...
Czy jeśli bym była zameldowana w Niemczech i tam bym urodziła
to czy dostaje jakąś kase od Państwa Niemieckiego?
Czy niemiecki ginekolog wystawi mi zwolnienie i czy bedzie ono uznane przez ZUS?Chciała bym tam jechać już w maju a więc potrzebne mi będzie zwolnienie na 2 miesiące.Czy polskie ubezpieczenie obejmie to w Niemczech czy muczę dopisać się do ubepieczenia męża i zrezygnować z pracy w Polsce.
Myślę o tym by urodzić tam dziecko i zameldować je razem ze mną u męża
natomiast by po roku wrócić do Polski.
Czy bym dostawała kasę na dziecko do 18 roku życia itp?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo niewiele czasu mi zostało :-)

Czy jeśli bym była zameldowana w Niemczech i tam bym urodziła
to czy dostaje jakąś kase od Państwa Niemieckiego?

jak bedziesz miala niemieckie ubezpieczenie to po urodzeniu 300€ Elterngeld 12 miesiecy plus rodzinne

Czy polskie ubezpieczenie obejmie to w Niemczech czy muczę dopisać się do ubepieczenia męża i zrezygnować z pracy w Polsce.

czy obejmie wątpię ,to jednak spora sumka

Myślę o tym by urodzić tam dziecko i zameldować je razem ze mną u męża
natomiast by po roku wrócić do Polski.
wtedy rodzinne zostanie wstrzymane i załatwianie na nowo :)

Czyli lepiej by było się zwolnić i dopisac do ubezpieczenia męża.Jednak do porodu zostało jeszcze 4 miesaiace i szkoda mi pieniędzy które mogła bym stracić z tytułu zwolnienia chorobowego.Zastanawiam się czy przeszło by takie rozwiązanie że jade do męża w maju tam jeżeli będzie taka potrzeba dopisuję sie do jego ubezpieczenia,chodzę tam do ginekologa w celu uzyskania zwolnienia a od 1 lipca zwalniam się z pracy i rodzę jako bezrobotna żona meża pracującego w Niemczech ale czy to sie uda???

dopisać możesz się do jego ubezpieczenia dopiero jak się zwolnisz w Polsce .

Podstawowym warunkiem objęcia członków Państwa rodziny ubezpieczeniem rodzinnym według przepisów prawa niemieckiego jest fakt, iż nie posiadają oni własnego tytułu do ubezpieczenia w Niemczech lub w Polsce (np. praca, emerytura lub renta) oraz zamieszkują zwyczajowo na terenie Republiki Federalnej Niemiec.

Ubezpieczenie rodzinne w Niemczech – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | News – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.
http://www.msw.gov.pl/

mąż jakie ma ubezpieczenie ,prywatne czy ustawowe ?

Ostatnia edycja:
Mąż ma ubezpieczenie ustawowe.W NFZ powiedziano mi że muszę złożyć podanie o wniesek S1 będę mogła rodzić za granicą.Teraz to ja już sama nie wiem co robić

skoro tak powiedzieli to widocznie zapłacą ,ja na polskich przepisach się nie znam

ale tu Elterngeld nie otrzymasz mając polskie ubezpieczenie,bo juz na samym wniosku musisz podać nazwę kasy chorych Niemiecka i wtedy jesteś rok zwolniona z opłacania składek

nie dotyczy ubezpieczenia rodzinnego, bo wtedy i tak darmo jesteś przy mężu

Ostatnia edycja:
Powrót