Porównanie ofert firm na własnym blogu

• Autor wątku Autor wątku PaulMans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulMans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Państwa forum przez lata służyło mi jako przydatne źródło informacji na temat prawa, interpretacji przepisów oraz tego jakie "problemy" mają (lub mogą mieć) inne osoby.

Zwykle udało mi się wyszukać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Dziś postanowiłem dodać coś od siebie i zarejestrować się aby zadać następujące:

Tło:
Zajmuję się projektowaniem i pozycjonowaniem stron internetowych - mam zarejestrowaną działalność gospodarczą. Prowadzę też z tego powodu bloga, na różne tematy związane z technologią www. Ponieważ blog jest odwiedzany przez klientów (ok. 300 odsłon dziennie), chciałbym utrzymać jego wysoką jakość, nie przepisuję Wikipedii i nie tłumaczę artykułów zagranicznych firm. Blog ma być przydatny dla klientów, zachęcić do współpracy i kreować mój wizerunek może nie jako "eksperta" ale kogoś kto po prostu swoje przeżył i ma coś do powiedzenia.

Chcę opublikować artykuł na temat rejestratorów domen. Chcę poddać porównaniu cenniki rejestracji oraz odnowienia domen a także subiektywną ocenę jakościową panelu klienta, odczucia co do przydatności wsparcia technicznego i atrakcyjność oferty.

Pytanie 1:

Czy w takiej sytuacji mogę opublikować tego typu artykuł bez zgody tych firm? Mam świadomość, że w sieci jest wiele tego typu artykułów, porównuje się marki samochodów, restauracje i usługi ale jak wiadomo, fakt, że coś praktykuje większość nie oznacza w cale, że to jest właściwe, tym bardziej zgodne z prawem.

Pytanie 2: Czy w tabeli mogę użyć znaków firmowych tj. wkleić logo każdej z firm aby forma prezentacji danych była bardziej atrakcyjna wizualnie? Tutaj z moim stanem wiedzy wydaje mi się, że nie ale pytam z uwagi na fakt, że często spotykam się z taką praktyką we wspomnianych wcześniej artykułach.

Pozdrawiam,
Paweł Mansfeld

PaulMans napisał:
... Państwa forum przez lata służyło mi jako przydatne źródło informacji na temat prawa, ...
Szkoda jednak, że nie pokusiłeś się do dokładnego zapoznania się z jego regulaminem.

1. Możesz.
2. Nie możesz.

Z regulaminem się zapoznałem i dzięki za opinię!

Powrót