Porównywarka cen produktów

• Autor wątku Autor wątku oputyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oputyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry.
Czy mam prawo stworzyć portal, który pobiera dane ze stron internetowych sklepów dot. produktów tzn. - nazwa produktu, kategoria, cena, a następnie porównywać i rezultat wyświetlić użytkownikowi? Co w sytuacji, gdy sklep na swojej stronie zabrania pobierania danych w tym celu? Może w ogóle tego zabraniać?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

oputyk napisał:
... Co w sytuacji, gdy sklep na swojej stronie zabrania pobierania danych w tym celu? Może w ogóle tego zabraniać?...
Ustawa o ochronie baz danych.

A jeśli takich danych nie przytrzymuję w żadnym miejscu (w żadnej bazie danych), to czy wówczas mogę takie dane pobierać, porównać z pozostałymi cenami produktów z innych sklepów i zapomnieć o tych danych tuż po wyświetleniu użytkownikowi wyniku analizy? Z tego, co rozumiem ta ustawa dotyczy przytrzymywania danych długo okresowo w jakiejś bazie danych?
Z tego, co szukałem, to pobór informacji o cenie i nazwie produktu oraz porównanie z innymi nie jest nielegalne.

"Art. 7. Pobieranie lub wtórne wykorzystanie bazy danych udostępnionej publicznie
1.
Producent bazy danych udostępnionej publicznie w jakikolwiek sposób nie może zabronić użytkownikowi korzystającemu zgodnie z prawem z takiej bazy danych, pobierania lub wtórnego wykorzystania w jakimkolwiek celu nieistotnej, co do jakości lub ilości, części jej zawartości.
2.
Jeżeli użytkownik korzystający zgodnie z prawem z bazy danych jest uprawniony do pobierania lub wtórnego wykorzystania jedynie części bazy danych, przepis ust. 1 dotyczy tylko tej części.
3.
Korzystanie z baz danych, o którym mowa w ust. 1, nie może naruszać normalnego korzystania z baz danych lub godzić w słuszne interesy producenta baz danych.
4.
Postanowienia umowne sprzeczne z ust. 1 i 2 są nieważne."

Z tego, co rozumiem - mogę w sposób legalny wykorzystywać dane, które są upublicznione na stronie internetowej sklepu bez jego uprzedniego zezwolenia?
Hmm.. tylko zastanawiam się co że zdjęciami produktów. Nie jest to związane z zakazem wykorzystywania znaków towarowych? Bardzo proszę o rozjaśnienie mojego roku rozumowania :)

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
oputyk napisał:
Z tego, co rozumiem - mogę w sposób legalny wykorzystywać dane, które są upublicznione na stronie internetowej sklepu bez jego uprzedniego zezwolenia? ...
Nie, źle rozumiesz. Użytkownik korzystający zgodnie z prawem z bazy danych to użytkownik, który otrzymał stosowne zezwolenie.
Zdjęć tym bardziej bez odpowiedniej zgody nie możesz wykorzystywać.

Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź.

Powrót