Porozumienie dotyczące podziału majątku - pytania merytoryczne

• Autor wątku Autor wątku robertks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,

W pozwie o rozwód bez orzekania o winie (brak dzieci małoletnich) chcę wnioskować o wydanie orzeczenia o podziale majątku wspólnego zgodnie z porozumieniem. Czy w związku z tym:

1. Porozumienie może być umową między małżonkami, czy musi być zawarte przed mediatorem lub notarialnie?
2. Czy składniki majątku wspólnego (nieruchomości, pojazdy, obrazy, rachunki maklerskie, itp.) muszą być podawane z wartością / szacunkową wyceną?
3. Czy możliwe jest określenie podziału poprzez sformułowanie ogólne, typu: Konta bankowe, rachunki IKE, PPK, subkonto ZUS, etc. otwarte i prowadzone na rzecz jednej ze stron pozostają własnością tejże strony?

Dziękuję

1. Jeżeli porozumienie ma być dopiero podstawą orzeczenia sądu to może być spisane wyłącznie między małżonkami bez potrzeby angażowania mediatora czy notariusza.
2. Tak.
3. Nie, muszą być wskazane kwoty. Sąd bada także czy taki sposób podziału majątku jak proponowany jest zgodny z zasadami współżycia społecznego.

Dziękuję za odpowiedzi.

Odnośnie:
3. Nie, muszą być wskazane kwoty. Sąd bada także czy taki sposób podziału majątku jak proponowany jest zgodny z zasadami współżycia społecznego.

Spotkałem się z ugodą przed mediatorem, w której były podane tylko wartości nieruchomości, pojazdy nie miały określonej wartości, a wszelkie konta i rachunki nie były w ogóle wymieniane. Podział nie był równy.
Sąd tego nie kwestionował.
Stąd moje pytanie czy jest to rzeczywiście konieczne?

Jeśli tak, to w jaki sposób określić wartość np. subkonta w ZUS czy rachunku papierów wartościowych - wystarczy oświadczenie, czy potrzebny będzie formalny wyciąg - np. wszystkich papierów wartościowych, czy zaświadczenie z ZUS, etc.?

robertks napisał:
Sąd tego nie kwestionował.
W porządku ale taka ugoda może być podważona przed sądem po czasie przez jedną ze stron właśnie ze względu na zasady współżycia społecznego. Mediator nie prowadzi czynności co do ustalenia wartości kwot - sąd powinien odmówić zatwierdzenia ugody lub uznać ją za niedopuszczalną jeżeli nie jest zgodna z zasadami współżycia społecznego. Do sprawy o podział majątku wspólnego stosuje się przepisy o dziale spadku a zatem także i przepis o tym, że wartość przedmiotów objętych podziałem ustala sąd. Samo wymienienie przedmiotu nie jest równoznaczne z ustaleniem wartości. Praktyka wydziałów może być różna więc może Pan spróbować podać bez wartości. Co do wykazania kwot to opierałbym się na zaświadczeniach aktualnych na dzień ustania wspólności majątkowej czyli z grubsza na dzień orzeczenia rozwodu lub wcześniejszy np. dzień orzeczenia separacji, upadłości, zawarcia umowy o rozdzielność albo wynikający z wyroku sądu w sprawie o zniesienie wspólności.

Powrót