Porozumienie stron vs wypowiedzenie - likwidacja oddziału

• Autor wątku Autor wątku Monia96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monia96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
chciałabym zapytać o ocenę mojej sytuacji prawnej i najlepsze rozwiązanie.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę przez firmę pełniącą rolę formalnego pracodawcy (model EOR / body leasing), z wyraźnym zaznaczeniem w umowie, że praca jest wykonywana na rzecz klienta. Faktycznie cała praca odbywała się w strukturach klienta - miałam jego managerów, narzędzia, procedury i bieżące polecenia. Formalny pracodawca pełnił w praktyce funkcję payroll.

Zarówno formalny pracodawca, jak i klient zatrudniają znacznie więcej niż 20 pracowników (globalnie). W konkretnym oddziale klienta, w którym pracowałam, zatrudnione są 3 osoby. Oddział ma zostać zlikwidowany.

Pracodawca zaproponował mi rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z przyczyn niedotyczących pracownika. Warunki porozumienia:
- odprawa w wysokości 2-miesięcznego wynagrodzenia,
-szerokie zrzeczenie się wszelkich roszczeń, także przyszłych,
-pozostawienie w treści porozumienia odniesienia do art. 52 KP,

Nie zaproponowano mi żadnych dodatkowych benefitów w zamian za podpisanie porozumienia (brak wyższej odprawy, brak ograniczenia zrzeczeń, brak usunięcia art. 52).

Mam 1-miesięczny okres wypowiedzenia.
Zapytałam o możliwość:
- podwyższenia odprawy (odmowa),
- usunięcia art. 52 (odmowa),
- ograniczenia zrzeczenia roszczeń (odmowa).

W związku z tym planuję ich poinformować, że nie zdecyduję się na podpisanie porozumienia i preferuję standardowe wypowiedzenie.

Moje pytania:
1. Czy w opisanej sytuacji odprawa przysługuje mi obligatoryjnie przy wypowiedzeniu, mimo że likwidowany oddział jest mały, ale formalny pracodawca zatrudnia >20 osób?
2. Czy fakt, że faktycznie pracowałam w strukturach klienta (managerowie, narzędzia, organizacja pracy), ma znaczenie prawne w kontekście ochrony pracownika i ewentualnej odprawy?
3. Czy pracodawca może w jakikolwiek legalny sposób uniknąć wypłaty odprawy, jeśli nie dojdzie dporozumieniaia?
4. Czy przy 1-miesięcznym okresie wypowiedzenia, wręczonym np. w lutym, umowa rozwiązuje się z końcem marca?
5. Czy w tej sytuacji wypowiedzenie jest dla mnie korzystniejsze niż porozumienie stron, skoro nie oferuje ono żadnych dodatkowych korzyści?

cologniola napisał:
co to ma znaczyć ? za co art 52 ?
ile lat pracujesz w firmie
"5. W razie niewykonania lub nieprawidłowego
wykonania obowiązków, o których mowa w art. 1
Porozumienia, w szczególności nie przekazania
pełnych i kompletnych informacji dotyczących
istniejących lub planowanych projektów, lub zatajenia
jakichkolwiek informacji dotyczących Pracodawcy,
jego klientów i kontrahentów lub potencjalnych
klientów, z którymi Pracownik nawiązał kontakt w
imieniu Pracodawcy lub odmowy współpracy przy
tworzeniu dokumentów lub nieusprawiedliwionego
nie stawienia się w miejscu wskazanym przez
Pracodawcę, Pracodawca podejmie wszelkie
niezbędne kroki prawne dla ochrony swoich
interesów, nie wyłączając rozwiązania Umowy o
pracę w trybie art. 52 K.p."

Artykuł 1 w skrócie mówi o wdrażaniu i przekazywaniu obowiązków innym pracownikom (firma ma oddział zagraniczny, gdzie nadal będą funkcjoniwać i osoba tam pracująca będzie musiała przejąć mój dział w tym zagranicznym magazynie) oraz wykonywaniu zadań zgodnie z poleceniami pracodawcy.b

W firmie pracuję 2 lata, których nie przebiję przed zamknięciem.

1)Tak , ważne jest ile pracodawca zatrudnia osób ogółem
2) nie - decydująca jest umowa z kim jest zawarta
3) nie może uniknąć przy wypowiedzeniu umowy , natomiast przy porozumieniu należy uważać na zapisy - z odprawy sie nie wywinie jeżeli to pracodawca wystąpi z wnioskiem o porozumienie i jako powód wskaże likwidacje oddziału - i tak powinno sie to odbyć choćby ze względu na ewentualny zasiłek z PUP
4) tak
5) czy jest korzystniejsze musisz sama podjąć decyzje , wydaje sie ze korzystniejsze jest porozumienie bo oferuje 2 miesięczną odprawę , a przy wypowiedzeniu byś miała jednomiesięczne pobory dodatkowo
Art. 8. 1. Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:

• 1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata;

2) dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat;

3) trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.
2. Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio.

3. Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.

4. Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy.
Monia96 napisał:
ograniczenia zrzeczenia roszczeń (odmowa).
pracownik nawet jak zrzeknie sie roszczeń to i tak potem może wystąpić do sadu pracy o to co mu sie należy =Nieważne jest zobowiązanie pracownika, że w przyszłości nie będzie dochodził od pracodawcy prawa do zaległego wynagrodzenia

Źle sformułowałam moją odpowiedź: w firmie pracuję ponad 2 lata.
Jeśli dobrze rozumiem w razie wypowiedzenia nadal przysługuje mi 2 miesięczna odprawa, w takim wypadku?

Czy mogą użyć zapisu o art 52KP, żeby w przypadku, jeśli nie będę im dłużej potrzebna, zwolnić mnie pod pretekstem niewywioązania się z obowiązków i w ten sposób uniknąć wypłaty odprawy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tak za 2 m-ce skoro staż jest dłuższy niż 2 lata
żeby "zwolnić " cię dyscyplinarnie to muszą mieć b. dobre powody , brak zgody na porozumienie takim powodem nie jest
od nieprawdziwego powodu należy koniecznie odwołać sie do sadu pracy ,tam pracodawca będzie musiał udowodnić to co wskazał w rozwiązaniu umowy na podstawie art 52 KP
w ewentualnym sporze należy sie domagać odszkodowania za nieprawdziwy powód , odprawy , oraz sprostowania świadectwa pracy

Powrót