Portal, a osoba nieletnia

• Autor wątku Autor wątku kamileq950
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamileq950

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, zacznę może od tego, że mam 16 lat i chcę otworzyc lokalny portal internetowy.
Portal chcę zarejestrować w sądzie, jednak, czy mogę zrobić to sam, czy może musi to być osoba pełnoletnia? Bo w świetle ustawy Prawo Prasowe wydawcą może być każda osoba fizyczna. Jednak jeśli nie mogę - ok, będzie osoba pełnoletnia. Jednak tutaj mam drugie pytanie - podczas rejestracji w sądzie muszę podać Redaktora Naczelnego. Czy nim mogę być ja niepełnoletni? Jeśli nie, to czy mogę być jego zastępcą, a w rzeczywistości to ja będę nad całością czuwał?
Dodam, że portal na razie nie zamierza czerpać dochodów.
Kolejne pytanie, czy dziennikarzy, fotografów itd. trzeba jakoś zatrudniać, jeśli oni sami chcą współpracować za darmo dopóki portal nie zarabia? (Większośc też jest niepełnoletnia)
I ostatnie pytanie, wiem, że wyadnie legitymacji prasowej jest wewnętrzną sprawą redakcji, czy zatem można ją bez problemu wydać osobie nieletniej przez redaktora naczelnego?

Z góry dziękuję za chęć pomocy ;)

Wydawcą (składającym wniosek o rejestrację) jak i redaktorem naczelnym może być tylko osoba posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, musi być więc pełnoletnia. Co do pozostałych stanowisk i warunków współpracy nie ma żadnych ograniczeń, nie trzeba nikogo zatrudniać ani podpisywać żadnych umów.

Osobną kwestią jest, czy istnieje obowiązek rejestracji portalu, tzn. czy portal jest dziennikiem lub czasopismem w rozumieniu ustawy. Słyszałem o dwóch przypadkach wydania wyroku skazującego w podobnych postępowaniach, jest jednak również znany przypadek, kiedy sąd odmówił rejestracji serwisu jako dziennika (link). Warto zapoznać się tym postanowieniem i jego uzasadnieniem.

Legitymacja prasowa nie jest żadnym dokumentem w świetle prawa, każdy może ją wystawić każdemu (nawet sobie), niezależnie od wieku. Do wystawienia legitymacji prasowej nie jest też konieczna żadna rejestracja.

Bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

Wniosek do sądu już wysłany. Mam jeszcze pytanie co do zarabiania z reklam. Jesli juz mam (tzn. Wydawca - osoba pelnoletnia) dzialalność gospodarczą, ale z innej branzy. To czy przy rozszerzeniu dzialalnosci są jakieś koszta? Jestem na karcie podatkowej, wiec czy wzrosnie mi podatek? I czy bede musial zatrudniac dziennikarzy czy tylko umowa zlecenie/o dzieło za artykuł?

Z góry dziękuję ;)

Powrót